Διεθνή

BoE: Προχωρά σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25%

Ο διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι

Οι αγορές πάντως αναμένουν το επιτόκιο να φτάσει στο 5,75% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), ωστόσο η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αφήνει περιθώριο για περιορισμό του μεγέθους των αυξήσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οικονομολόγοι και επενδυτές αναμένουν ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά ένα τέταρτο στο 5,25%, με μεγάλη πιθανότητα και μεγαλύτερης αύξησης κατά μισή μονάδα, όπως και τον Ιούνιο. Οι αγορές αναμένουν το επιτόκιο να φτάσει στο 5,75% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25%, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Μελλοντικά, πιστεύουμε ότι η σταθερότητα της υποκείμενης πίεσης των τιμών θα προκαλέσει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, οδηγώντας το επιτόκιο στο 5,75%.

Εξάλλου, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία έδειξαν χαλάρωση της πίεσης στις τιμές, κάτι που μπορεί να δώσει στην 9μελή Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής το περιθώριο να απομακρυνθεί από τις πιο επιθετικές ενέργειες.

Η απόφαση αναμένεται στις 12 μ.μ. ώρα Λονδίνου, με τη συνέντευξη Τύπου του διοικητή Άντριου Μπέιλι (Andrew Bailey) να ακολουθεί μισή ώρα αργότερα.

close menu