Διεθνή

Χακάν Φιντάν: Εφικτή μια λύση για τα κοιτάσματα χωρίς συμφωνία για το Κυπριακό

Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών δίνει ως παράδειγμα τη συμφωνία του Ισραήλ με τον Λίβανο

Στο τραπέζι ρίχνει και πάλι η Τουρκία την πρόταση για την αναζήτηση φόρμουλας για «συνεκμετάλλευση» των φυσικών πόρων της Κύπρου.

«Είναι δυνατό να αξιοποιηθεί το ενεργειακό δυναμικό που υπάρχει για να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές, χωρίς να περιμένουμε μια οριστική λύση στο Κυπριακό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

«Από αυτή την άποψη, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα στον κόσμο που έχουν εφαρμοστεί πρόσφατα. Το λέω μόνο γιατί είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου είναι ένα παράδειγμα αυτού», πρόσθεσε.

«Γιατί να μην υπάρξει παρόμοια συμφωνία στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο», διερωτήθηκε.

Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά έχει προτείνει αρκετές φορές να υπάρξει ένα ειδικό ταμείο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου, ώστε να γίνεται διαμοιρασμός των εσόδων.

Ο Φιντάν προτείνει το ίδιο πράγμα με διαφορετικό τρόπο, αφήνοντας στην άκρη την επίλυση του Κυπριακού. Η πρότασή του δηλαδή μπορεί να εμφανίζεται ως αλλαγή πλεύσης από την τουρκική πλευρά, ωστόσο, φαίνεται να αλλάζει μόνο ο τόνος και όχι η ουσία, υπονομεύοντας τελικά το υφιστάμενο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu