Οικονομία

Χαρδούβελης: Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν

Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων είτε η τρόικα είναι παρούσα είτε όχι, επεσήμανε σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Harvard στην Αθήνα παρουσία πολλών επισήμων, συμπεριλαμβανομένου και του νομπελίστα της οικονομίας, Εντμουντ Φελπς.

Ειδικότερα ο κ. Χαρδούβελης μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Businness School Club of Greece τόνισε πως αν και η οικονομία σταθεροποιήθηκε οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν διότι, όπως είπε, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισχυρούς θεσμούς.

Αναφερόμενος στη φορολογία, σχολίασε πως η  κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι πολίτες υπερφορολογούνται λόγω της κρίσης και διαβεβαίωσε πως εργάζεται εντατικά για τον εξορθολογισμό και για ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς το οποίο θα προσελκύσει και επενδύσεις. 

Επίσης ο κ. Χαρδούβελης έδωσε έμφαση στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στο 30% των εργαζομένων του δημόσιου τομέα οι οποίοι δουλεύουν σκληρά και μάλιστα αμείβονται το ίδιο με τους τεμπέληδες».

Μάλιστα ο υπουργός παρομοίασε την ελληνική οικονομία σαν μια βάρκα με κουπιά που μπάζει νερά και σημείωσε ότι με τις προσπάθειες των τελευταίων δύο ετών, γλυτώσαμε τον πνιγμό.

«Την επισκευάζουμεκαι θα την κάνουμε ταχύπλοο σκάφος. Η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά για την ανόρθωση της οικονομίας», τόνισε.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, εξέφρασε την ανησυχία του και ως πρώην υπουργός Ανάπτυξης, για τον χαμηλό όγκο εξαγωγών και τη σχεδόν μηδενική συμμετοχή της καινοτομίας στο ΑΕΠ. Τόνισε πάντως ότι αν ο προγραμματισμός συνεχιστεί ως έχει, σε δύο-τρεις μήνες το 60% των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων θα καταργηθούν με μια κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης. 

Καθώς το αντικείμενο της συζήτησης αφορούσε την προώθηση της καινοτομίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ισραήλ το οποίο βρίσκεται στην πρωτοπορία της καινοτομίας και όπως είπε είναι το ίδιο ένα κράτος-start up.

 Λ. Παπαδήμος: Ανάγκη να προχωρήσει η τραπεζική ένωση

Ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο των τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στην ανάγκη να προχωρήσει η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη. Χρειάζονται, υπογράμμισε, όχι μόνο νομισματικές πολιτικές για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θεσμούς στο σύνολο της ΕΕ.

Καινοτομία η λύση

Από την πλευρά του ο νομπελίστας Εντμουντ Φελπς, επισήμανε μεταξύ άλλων πως το συντεχνιακό πνεύμα «φρενάρει» τις μεταρρυθμίσεις και την καινοτομία, με αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Ο ίδιος υποστήριξε πως αυτό που θα πάει μπροστά την Ελλάδα είναι να επενδύσει στην καινοτομία.

Ο Εντμουντ Φελπς βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομίας το 2006, καθώς με το έργο του τη δεκαετία του ’60 ανέτρεψε τα καθιερωμένα περί της αντίστροφης σχέσης πληθωρισμού και ανεργίας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη μακροοικονομική πολιτική.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, η Μαρία Δαμανάκη, ο Κώστας Γιαννίτσης, οι πρέσβεις της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Μίχαλος, ο Αν. Παπανδρέου, ο Στ. Μάνος, πρέσβεις, βουλευτές, ακαδημαϊκοί.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu