Το τέλος χαρτοσήμου επιβαρύνει σήμερα πάνω από 500 κατηγορίες συναλλαγών και συμβάσεων
Στην επιβολή ψηφιακού τέλους συναλλαγής, με παράλληλη κατάργηση του χαρτοσήμου, το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1931, προχωρά η κυβέρνηση. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχετικού νομοσχεδίου που πρόκειται να τεθεί να τεθεί σε διαβούλευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή στοχεύει στο να απλοποιήσει τη διαδικασία των συναλλαγών και να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία σε σειρά δικαιοπραξιών που κοστίζουν εργατοώρες για το δημόσιο και αποτελούν τροχοπέδη για επενδύσεις και ιδιωτικές συναλλαγές.
Δεδομένου ότι με το ψηφιακό τέλος όλες οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, το όφελος θα είναι μεγάλο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις.
500 κατηγορίες συναλλαγών
Το τέλος χαρτοσήμου επιβαρύνει σήμερα πάνω από 500 κατηγορίες συναλλαγών και συμβάσεων και εκτός των άλλων είναι ακόμη μία πηγή αμφισβητήσεων και προστριβών στον φορολογικό έλεγχο.
Πρόκειται για μία δύσκολη μεταρρύθμιση που εκκρεμεί από την εποχή της “εργαλειοθήκης” των μνημονίων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και έχει ενταχθεί πλέον στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Δάνεια, ενοίκια, κληρονομιές
Το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων όπως δάνεια, ενοίκια (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών, με δύο κατά κύριο λόγο συντελεστές, 2,4% και 3,6% (οι βασικοί συντελεστές είναι 2% και 3%, επιβαλλόμενης, όμως, και εισφοράς 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ).
Μετά τη δημόσια διαβούλευση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ουάνγκ Γι (Κινέζος ΥΠΕΞ): Κίνα και Καναδάς θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους
- ΑΑΔΕ: Σφραγίστηκαν για δυο χρόνια τρία πρατήρια βενζίνης στην Αττική με «πειραγμένες» αντλίες
- Ζαχαράκη προς πρυτάνεις: «Καθαροί κανόνες, καθαρές ευθύνες»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες εν αναμονή της επιστολής Τραμπ στην ΕΕ για τους δασμούς
- ΟΗΕ: Δεν θα ανανεωθεί η συμφωνία για τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων
- Επίδομα 100 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα επιμόρφωσης
- Τζένσεν Χουάνγκ: Ρευστοποίησε μετοχές της Νvidia αξίας 36,4 εκατ. δολαρίων
- Μητέρα της Μουρτζούκου: «Πίστευα ότι κάτι έχει κάνει στην αδερφή της»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις