Απώλειες σε Motor Oil, Helleniq Energy λόγω πτώσης των τιμών του πετρελαίου
Με ήπιες απώλειες αλλά έντονη κινητικότητα συνεχίζεται η συνεδρίαση της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου 2026 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις μετά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο, την ώρα που οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές διατηρούν το θετικό τους πρόσημο.
Στις 11:52, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 2.652,34 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,38%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,43%, στις 6.798,36 μονάδες. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM καταγράφει μικρότερες απώλειες 0,13%, στις 3.110,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινείται στις 3.113,22 μονάδες, με πτώση 0,26%.
Το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η εντυπωσιακή αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, η οποία οφείλεται κυρίως στη μεταβίβαση μεγάλου πακέτου μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από τον μεγαλομέτοχο Τζον Πόλσον (John Paulson). Η αξία των συναλλαγών είχε ήδη προσεγγίσει τα 390 εκατ. ευρώ στις 11:30, ενώ λίγο πριν από τις 12:00 ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ, με καθοριστική συμβολή του placement στην Πειραιώς. Συγκεκριμένα, μεταβιβάστηκαν περίπου 35 εκατ. μετοχές της Πειραιώς, συνολικής αξίας 332,85 εκατ. ευρώ, με τιμή διάθεσης 9,51 ευρώ ανά μετοχή. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω της JP Morgan και αφορούσε περίπου το 2,8% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Μετά την πώληση, η συμμετοχή της Paulson & Co. περιορίζεται στο 8,4%, με περίπου 104 εκατ. μετοχές, διατηρώντας πάντως τη θέση της ως μεγαλύτερου μετόχου της Πειραιώς. Παρά την μεταβίβαση, η μετοχή της Πειραιώς εμφανίζει περιορισμένες απώλειες 0,22%, στα 9,802 ευρώ, παραμένοντας υψηλότερα από την τιμή διάθεσης του πακέτου.
Η εικόνα στον κλάδο παραμένει διαφοροποιημένη, με τη Eurobank να ξεχωρίζει θετικά, καταγράφοντας άνοδο 1,33%, στα 4,663 ευρώ. Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 0,93%, στα 16,445 ευρώ, η Alpha Bank χάνει 0,76%, στα 4,70 ευρώ, ενώ η Τράπεζα Κύπρου σημειώνει πτώση 0,82%, στα 10,83 ευρώ. Πτωτικά κινούνται επίσης η Optima Bank, με απώλειες 0,74%, και η CrediaBank, στο -1,26%.
Η εικόνα αυτή αποτυπώνει την επιλεκτική στάση των επενδυτών απέναντι στις τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά αποτιμά τόσο τις πρόσφατες εταιρικές εξελίξεις όσο και τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων.
Ισχυρές πιέσεις σε διυλιστήρια και Τιτάν. Στηρίξεις από Coca-Cola HBC
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, τις σημαντικότερες απώλειες εμφανίζουν οι δύο εισηγμένες του κλάδου διύλισης, στον απόηχο της έντονης αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Η Motor Oil υποχωρεί κατά 5,20%, στα 59,20 ευρώ, ενώ η Helleniq Energy καταγράφει πτώση 4,46%, στα 16,28 ευρώ. Αξιόλογες πιέσεις δέχεται και η Τιτάν, η οποία χάνει 2,64%, στα 47,96 ευρώ. Πτωτικά κινούνται επίσης η Aktor κατά 1,49%, η ElvalHalcor κατά 1,27%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 0,93% και ο ΟΤΕ κατά 0,73%. Η Metlen υποχωρεί οριακά κατά 0,25%, στα 48,68 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ κινείται στα 23,40 ευρώ, με απώλειες 0,17%.
Στον αντίποδα, η Coca-Cola HBC προσφέρει σημαντική στήριξη στον Γενικό Δείκτη, σημειώνοντας άνοδο 1,53%, στα 59,70 ευρώ. Θετικά κινούνται επίσης η ΕΥΔΑΠ, με κέρδη 0,88%, η Jumbo με άνοδο 0,51%, η ΕΧΑΕ με 0,53% και η Cenergy με 0,18%.
Στην υπόλοιπη αγορά καταγράφονται επιλεκτικές ανοδικές αντιδράσεις, με τη Noval Property να ενισχύεται κατά 2,15%, την Premia Properties να κερδίζει 1,71% και τη Fourlis να σημειώνει άνοδο 1,67%.
Θετικό πρόσημο εμφανίζουν επίσης η Onyx με 1,06% και η Fais Group με 0,94%. Αντίθετα, η Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 2,58%, η Softweb κατά 2,41%, η Δομική Κρήτης κατά 2,11% και η Space Hellas κατά 1,69%, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση για επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σε αρκετούς τίτλους.
Σε ανοδική τροχιά οι ευρωπαϊκές αγορές
Tα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατηρούν θετικό πρόσημο και σήμερα με το επενδυτικό κλίμα να υποστηρίζεται από την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου και τις προσδοκίες για περιορισμό των γεωπολιτικών εντάσεων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται περίπου 0,6%, ενώ ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο κοντά στο 0,6% και ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει περίπου 0,95%.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύεται 0,85% ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει κέρδη περίπου 1,6% και ο ιταλικός FTSE MIB κινείται ανοδικά κατά 0,2%.
Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται κυρίως οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις και οι εταιρείες βασικών πρώτων υλών, ενώ πιέσεις καταγράφονται σε μετοχές τεχνολογίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κριστιάνο Ρονάλντο: Τέλος εποχής για την Πορτογαλία – Αποσύρεται από την εθνική ομάδα
- Συναγερμός στο Μαρούσι για τηλεφώνημα για βόμβα σε εταιρεία διαχείρισης δανείων
- Υπουργείο Εθνικής Αμυνας: Νέα όψη με δωρεά 10 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς
- Ισπανία: Αυξάνει 5,3% τον κατώτατο μισθό στα 1.286 ευρώ το 2027 με φόντο τις κρίσιμες εκλογές
- Νέες χρηματοδοτήσεις 5 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του InvestEU
- ΕΕ: Υποχώρησαν οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2025 – Στα 9,48 τρισ. ευρώ οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στο εξωτερικό
- Στη Νότια Κορέα ελληνική αποστολή στο πλαίσιο της συνεργασίας ONEX, Hanwha Ocean
- Eurostat: Ανοδος 3,9% στις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Στο 11,1% ετήσια αύξηση στην Ευρωζώνη
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








