Αγορές

Αλμα στις διεθνείς αγορές μετά την επικράτηση των Δημοκρατικών

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Η έξοδος από την πολιτική αβεβαιότητα πυροδότησε ράλι στους δείκτες παρά τις ανησυχίες για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές την Τετάρτη, καθώς η επικράτηση των Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου στις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές αποσφάλισε την πολιτική αβεβαιότητα που πίεζε το επενδυτικό κλίμα.

Σε μια σοβαρή ήττα για τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι Δημοκρατικοί πέτυχαν ευρείες νίκες σε παραδοσιακά προπύργια των Ρεπουμπλικανών για πρώτη φορά μετά από γενιές. Η έκταση της επιτυχίας του κόμματος υπογραμμίστηκε από τα κέρδη σε περιφέρειες που θεωρούνταν επί μακρόν ασφαλώς συντηρητικές, αναδεικνύοντας μια πολιτική μετατόπιση που πιθανώς αιφνιδίασε ορισμένους επενδυτές.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All-World ενισχύθηκε κατά 1,38%, ενώ στην Ευρώπη ο STOXX 600, ο οποίος έχει λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα απέναντι στους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, πραγματοποίησε άλμα 1,82%, φτάνοντας σε υψηλά διμήνου.

Κέρδη 1% σημείωσε η μετοχή της Advanced Micro Devices (AMD), καθώς ο αμερικανικός κολοσσός κατασκευής μικροτσιπ προέβλεψε ταχύτερη ανάπτυξη έως το 2027.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη καθησύχασε τους επενδυτές, επιβεβαιώνοντας ότι η ζήτηση για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή.

Παράλληλα, τα αμερικανικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον θα περιορίσει τις κρατικές δαπάνες. Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο αυστηρότερων ρυθμίσεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη, μειώνοντας την ανάγκη για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε κατά 6,62 μονάδες βάσης, διαμορφούμενη στο 4,88%.

Η γενικευμένη εξασθένηση του δολαρίου ευνόησε τα υπόλοιπα νομίσματα, με το ευρώ να ενισχύεται κατά 0,34% στα 1,1231 δολάρια και τη στερλίνα να σημειώνει άνοδο 0,44% στα 1,347 δολάρια.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και τα ασφαλή καταφύγια. Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε κατά 0,49% έναντι του δολαρίου στα 0,817 φράγκα, ενώ το ιαπωνικό γεν σημείωσε άνοδο 0,16% στα 158,4 γεν ανά δολάριο. Ο δείκτης δολαρίου, που συγκρίνει το αμερικανικό νόμισμα με ένα καλάθι κύριων νομισμάτων, υποχώρησε κατά 0,23%.

Στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin κατέγραψε άνοδο 3% φτάνοντας τα 80.164,99 δολάρια, ενώ το Ether ενισχύθηκε κατά 5,6% στα 2.421,84 δολάρια.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu