Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.530,46 μονάδες - Ο τραπεζικός στις 2.832,50 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,52%, ενώ με απώλειες 6,6% έκλεισε η εβδομάδα - Ο τζίρος σήμερα ανήλθε στα 761 εκατ. ευρώ
Με ισχυρές απώλειες και τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται νέο κύμα επιθετικών ρευστοποιήσεων ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026, επιβεβαιώνοντας ότι η εγχώρια αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα απαιτητική συγκυρία.
Το χρηματιστηριακό εκκρεμές, που την Τετάρτη έδειχνε να κινείται αποφασιστικά προς την αισιοδοξία, την Πέμπτη στράφηκε απότομα προς την πλευρά των πωλητών και την Παρασκευή επιτάχυνε την καθοδική του κίνηση, καταγράφοντας ένα ακόμη επεισόδιο έντονης μεταβλητότητας. Η αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας υπήρξε εντυπωσιακή. Μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις εξανεμίστηκε η αισιοδοξία που είχε δημιουργήσει η ανοδική αντίδραση της Τετάρτης, με αποτέλεσμα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες να υποχωρήσουν αισθητά και τον τραπεζικό κλάδο να αναδεικνύεται στον μεγάλο αρνητικό πρωταγωνιστή.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.530,46 μονάδες, με πτώση 2,22%, έχοντας χάσει 57,47 μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο κλείσιμο των 2.587,93 μονάδων, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 2.513,95 μονάδων (-2,86%) και 2.578,84 μονάδων (-0,35%). Ο τζίρος ανήλθε στα 733 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 129,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 68,3 εκατ. τεμάχια αξίας 304,1 εκατ. ευρώ (λόγω μεγάλου πακέτου στη Eurobank).
Πρόκειται για επίπεδα που παραπέμπουν σε χαμηλά περίπου τριών μηνών, ενισχύοντας τον προβληματισμό για τη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση της αγοράς.
Ο τραπεζικός δείκτης κατρακύλησε στις 2.832,50 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,52%, έναντι των 2.966,54 μονάδων της προηγούμενης συνεδρίασης. Η υποχώρηση αυτή ήρθε να προστεθεί στη μεγάλη πτώση 4,38% της Πέμπτης, αποτυπώνοντας τη σημαντική επιδείνωση του κλίματος μέσα στο τελευταίο διήμερο.
Αισθητά μεγαλύτερη ήταν η πίεση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τον FTSE/Χ.Α. Large Cap να υποχωρεί κατά 2,41%, έναντι προηγούμενου κλεισίματος στις 6.617,21 μονάδες. Αντίθετα, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/Χ.Α. Mid Cap εμφάνισε συγκριτικά μεγαλύτερες αντοχές, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 3.013,07 μονάδες, με πτώση 0,46%, έναντι 3.026,89 μονάδων την Πέμπτη.
Τράπεζες: Βουτιά 4,52% με Εθνική και Πειραιώς στην πρώτη γραμμή των απωλειών
Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση στο επίκεντρο των πιέσεων, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει ο καθοριστικότερος παράγοντας για τη διαμόρφωση της συνολικής τάσης στην ελληνική αγορά.
Ο τραπεζικός δείκτης κατρακύλησε στις 2.832,50 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,52%, έναντι των 2.966,54 μονάδων της προηγούμενης συνεδρίασης. Η υποχώρηση αυτή ήρθε να προστεθεί στη μεγάλη πτώση 4,38% της Πέμπτης, αποτυπώνοντας τη σημαντική επιδείνωση του κλίματος μέσα στο τελευταίο διήμερο.
Ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς, με υποχώρηση 5,21% στα 9,10 ευρώ, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι πιέσεις στην Alpha Bank, η οποία έκλεισε στα 4,098 ευρώ, με απώλειες 4,21%.
Στο ίδιο αρνητικό περιβάλλον, η CrediaBank υποχώρησε κατά 4,17% στα 0,92 ευρώ, η Optima Bank σημείωσε πτώση 3,99% στα 12,74 ευρώ, ενώ η Eurobank ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 4,148 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 3,98%.
Η Τράπεζα Κύπρου παρουσίασε συγκριτικά ηπιότερη υποχώρηση, κλείνοντας στα 10,10 ευρώ, με πτώση 1,46%.
Η ένταση των πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς ο κλάδος αποτέλεσε έναν από τους βασικούς μοχλούς της ανοδικής πορείας του Χρηματιστηρίου κατά το προηγούμενο διάστημα.
Πλέον, η προσοχή στρέφεται στα επερχόμενα αποτελέσματα εννεαμήνου των συστημικών τραπεζών, με την επενδυτική κοινότητα να αναζητά ενδείξεις διατήρησης της κερδοφορίας και στοιχεία που θα μπορούσαν να ανακόψουν τις πιέσεις.
Ισχυρές ρευστοποιήσεις και σε Cenergy, Metlen και Allwyn
Οι πιέσεις δεν περιορίστηκαν αποκλειστικά στις τράπεζες, αλλά επεκτάθηκαν σε σημαντικό μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η Cenergy Holdings έκλεισε στα 21,16 ευρώ, με απώλειες 3,56%, ενώ η Metlen υποχώρησε κατά 3,22% στα 46,94 ευρώ, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη συνολική εικόνα της αγοράς.
Σημαντική ήταν και η πτώση της Allwyn, η οποία ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 11,625 ευρώ, σημειώνοντας απώλειες 3,13%.
Motor Oil, HELLENiQ Energy και Titan αποτέλεσαν τα βασικά αναχώματα
Μέσα στο έντονα αρνητικό χρηματιστηριακό περιβάλλον, υπήρξαν και ορισμένες μετοχές που κατάφεραν να διαφοροποιηθούν, περιορίζοντας σε κάποιο βαθμό τις συνολικές απώλειες.
Η Motor Oil ξεχώρισε με άνοδο 1,93% στα 68,80 ευρώ, αποτελώντας έναν από τους ισχυρότερους θετικούς πρωταγωνιστές της συνεδρίασης.
Θετικά κινήθηκε και η HELLENiQ Energy, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,37% στα 18,51 ευρώ, ενώ η Titan σημείωσε άνοδο 1,28% στα 47,58 ευρώ.
Κέρδη κατέγραψε επίσης ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, με άνοδο 0,78% στα 12,93 ευρώ, ενώ η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 13,88 ευρώ, ενισχυμένη κατά 0,58%.
Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και η Coca-Cola HBC, με άνοδο 0,37% στα 54,80 ευρώ.
Οι επιλεκτικές αυτές ανοδικές κινήσεις αποτέλεσαν ανάχωμα στη γενικευμένη πτώση, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να αλλάξουν την κατεύθυνση των βασικών δεικτών.
Μεσαία κεφαλαιοποίηση: Μικρότερες απώλειες, αλλά έντονη διαφοροποίηση των μετοχών
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η εικόνα ήταν περισσότερο διαφοροποιημένη, καθώς ορισμένες εταιρείες κατάφεραν να κινηθούν ανοδικά παρά τη συνολικά αρνητική συγκυρία.
Η Euronext Athens ξεχώρισε με σημαντικά κέρδη 3,93% στα 11,12 ευρώ, καταγράφοντας την ισχυρότερη άνοδο μεταξύ των μετοχών της συγκεκριμένης ομάδας.
Η Quest Συμμετοχών ενισχύθηκε κατά 0,96% στα 7,33 ευρώ, η Ελλάκτωρ σημείωσε άνοδο 0,82% στα 1,23 ευρώ, ενώ η Dimand έκλεισε στα 14,05 ευρώ, με κέρδη 0,72%.
Η Autohellas κινήθηκε οριακά ανοδικά, κατά 0,19% στα 10,32 ευρώ, ενώ αμετάβλητες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση η Noval Property στα 2,29 ευρώ και η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στα 4,17 ευρώ.
Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η ΑΒΑΞ, που υποχώρησε κατά 3,17% στα 3,21 ευρώ, ενώ η Fourlis σημείωσε πτώση 2% στα 3,92 ευρώ.
Η Alter Ego Media έκλεισε στα 6,40 ευρώ, με απώλειες 1,54%, η Ideal Holdings στα 5,31 ευρώ, με πτώση 1,30%, και η Austriacard στα 9,71 ευρώ, υποχωρώντας κατά 1,02%.
Πτωτικά κινήθηκαν επίσης η Bally’s Intralot, με απώλειες 0,97% στα 1,118 ευρώ, η Trade Estates, με πτώση 0,92% στα 1,93 ευρώ, και η Κρι Κρι, η οποία έκλεισε στα 34,40 ευρώ, μειωμένη κατά 0,86%.
Η Qualco Group κατέγραψε περιορισμένες απώλειες 0,50% στα 5,97 ευρώ.
Η συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά του Mid Cap δείχνει ότι, παρά την αυξημένη νευρικότητα, εξακολουθούν να καταγράφονται επιλεκτικές τοποθετήσεις σε εταιρείες εκτός του στενού πυρήνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Κλείσιμο εβδομάδας: Απώλειες 3,18% για τον Γενικό Δείκτη και 6,6% για τις τράπεζες
Ιδιαίτερα αρνητικός ήταν και ο απολογισμός της χρηματιστηριακής εβδομάδας από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου, καθώς η ανοδική αντίδραση της Τετάρτης αποδείχθηκε προσωρινή και δεν κατάφερε να ανατρέψει τη συνολική αρνητική εικόνα.
Ο Γενικός Δείκτης, που την προηγούμενη Παρασκευή 16 Οκτωβρίου είχε κλείσει στις 2.613,49 μονάδες, υποχώρησε στις 2.530,46 μονάδες, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες 3,18%, δηλαδή πτώση 83,03 μονάδων.
Ακόμη βαρύτερος ήταν ο απολογισμός για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κατέγραψε εβδομαδιαία πτώση 6,6%, αποτυπώνοντας την ένταση των ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν κυρίως στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.
Ο FTSE/Χ.Α. Large Cap υποχώρησε σε εβδομαδιαία βάση κατά 3,40%, επιβεβαιώνοντας ότι οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων.
Η Παρασκευή αποτέλεσε ουσιαστικά την κορύφωση ενός ιδιαίτερα νευρικού πενθημέρου. Τη Δευτέρα επικράτησε ήπια πτώση, την Τρίτη καταγράφηκε συγκρατημένη άνοδος και την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,28%, φθάνοντας στις 2.643,62 μονάδες. Ωστόσο, η πτώση 2,11% της Πέμπτης και η νέα βουτιά 2,22% της Παρασκευής ανέτρεψαν πλήρως το σκηνικό.
Διεθνείς πιέσεις, πετρέλαιο και ομόλογα εντείνουν την αβεβαιότητα
Η επιδείνωση της εικόνας στο ελληνικό χρηματιστήριο συνδέεται και με το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στις αγορές ενέργειας, στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενισχύει τις ανησυχίες για νέες πληθωριστικές πιέσεις και πιθανές επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής και στην κατανάλωση, ενώ οι αναταράξεις στις αγορές κρατικού χρέους επιβαρύνουν την επενδυτική διάθεση για ανάληψη κινδύνου.
Στο περιβάλλον αυτό, η ελληνική αγορά εμφανίζει αυξημένη ευαισθησία στις διεθνείς διακυμάνσεις, με τον τραπεζικό κλάδο να λειτουργεί ως βασικός δίαυλος μετάδοσης των πιέσεων.
Η επόμενη εβδομάδα: Στο επίκεντρο οι 2.500 μονάδες και τα τραπεζικά αποτελέσματα
Το αρνητικό κλείσιμο της Παρασκευής μεταφέρει την πίεση και στην επόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις σταθεροποίησης και επανεμφάνισης αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Σε τεχνικό επίπεδο, η περιοχή των 2.500 μονάδων αποκτά αυξημένη σημασία για τον Γενικό Δείκτη. Ειδικότερα, οι 2.498 μονάδες αποτελούν ένα από τα επίπεδα που παρακολουθούνται ως πιθανή στήριξη, ενώ χαμηλότερα εντοπίζεται η ζώνη των 2.430 μονάδων.
Παράλληλα, η επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 2.550 μονάδες και, στη συνέχεια, η ανάκτηση της ζώνης των 2.600 μονάδων θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρώτες ενδείξεις βελτίωσης της βραχυπρόθεσμης εικόνας, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αυτομάτως αντιστροφή της καθοδικής τάσης.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εισέρχεται στο τελευταίο διάστημα του Οκτωβρίου με αυξημένη μεταβλητότητα, επιβαρυμένη επενδυτική ψυχολογία και τις τράπεζες σε θέση πρωταγωνιστή των απωλειών. Η απότομη μετάβαση από την αισιοδοξία της Τετάρτης στο ισχυρό κύμα πωλήσεων της Πέμπτης και της Παρασκευής αποδεικνύει πόσο εύθραυστες παραμένουν οι ισορροπίες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Volkswagen: Τελεσίγραφο εργαζομένων με απειλή απεργιών από την 1η Ιανουαρίου 2027
- Trastor: Αγοράζει ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας έναντι 4,26 εκατ. ευρώ από την Εθνική Ασφαλιστική
- Ευρώπη Holdings: Στις 26 Οκτωβρίου η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο
- Πρώτη δημόσια τοποθέτηση Pizza Fan: «Σύγχυση στον υπολογισμό του τζίρου» επικαλείται η εταιρεία για την υπόθεση φοροδιαφυγής
- CrediaBank: Ομόφωνο «πράσινο φως» από τους μετόχους για τη συγχώνευση με την Ευρώπη Holdings
- Ευρώπη Holdings: Στην ABINVEST I της Alpha Bank ακίνητο γραφείων έναντι 21,8 εκατ. ευρώ
- Περιφέρεια Αττικής: 17 εκατ. ευρώ για τη σύνδεση επιχειρήσεων και έρευνας – Έως 400.000 ευρώ ανά έργο
- ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








