Αγορές

Χρηματιστήριο Μόσχας: Τέλος στις συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ

Ο δείκτης MOEX Russia Index άνοιξε με πτώση έως και 4% στη Μόσχα την Πέμπτη

Το κυριότερο χρηματιστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ και ευρώ, αφού η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν παρουσίασε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία.

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας διέκοψε από την Πέμπτη τις συναλλαγές στις αγορές συναλλάγματος, πολύτιμων μετάλλων, μετοχών, χρήματος και στις τυποποιημένες αγορές εξωχρηματιστηριακών παραγώγων σε μέσα με διακανονισμό σε δολάρια και στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Η εταιρεία, γνωστή ως Moex, βρέθηκε στο στόχαστρο μαζί με το κύριο αποθετήριο διακανονισμών της χώρας, από τους αμερικανικούς περιορισμούς που ανακοινώθηκαν αργά την Τετάρτη.

Ο δείκτης MOEX Russia Index άνοιξε με πτώση έως και 4% στη Μόσχα την Πέμπτη.

Η κίνηση αυτή δημιούργησε σύγχυση στις αγορές σχετικά με τις επιπτώσεις των κυρώσεων. Οι αλλαγές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους για τους συμμετέχοντες στην αγορά λόγω των υψηλότερων προμηθειών και των ευρύτερων περιθωρίων προσφοράς-ζήτησης, καθώς και σε δυσμενείς διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Οποιοσδήποτε διακανονισμός με έναν ξένο αντισυμβαλλόμενο και οι εξωτερικές εμπορικές συναλλαγές ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά, ενώ οι περιορισμοί θα μπορούσαν επίσης να έχουν αντίκτυπο στις συναλλαγές σε γουάν, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το ήμισυ των συναλλαγών σε ξένο νόμισμα.

Οι αρχές της Ρωσίας έχουν επιδιώξει να απομακρυνθούν από το δολάριο και το ευρώ, χαρακτηρίζοντάς τα «τοξικά» εν μέσω κυρώσεων για την εισβολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Το μερίδιο του γουάν στις συναλλαγές έχει αυξηθεί, ενώ οι αξιωματούχοι έχουν επιδιώξει μέτρα για να αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα νομίσματα των χωρών που έχουν επιβάλει περιορισμούς.

«Οι συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ για ιδιώτες έχουν ήδη περιοριστεί σημαντικά εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε η Σοφία Ντόνετς, οικονομολόγος της Tinkoff Investments. «Για τον μέσο Ρώσο, τίποτα δεν θα αλλάξει πολύ».

«Αυτό που δεν θα αλλάξει είναι η συνεχής ενίσχυση της θέσης του γουάν στη Ρωσία», δήλωσε η Ντόνετς. Παρά κάποιες ανησυχίες ότι μπορεί να επηρεαστούν οι διακανονισμοί που αφορούν το νόμισμα της Κίνας, οι κυρώσεις δεν είχαν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τη χρήση του, είπε.

Οι συναλλαγές με το δολάριο και το ευρώ θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμες στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας σε ανακοίνωσή της. Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τραπεζικά και εξωχρηματιστηριακά δεδομένα για να καθορίσει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του ρουβλίου με τα εν λόγω νομίσματα.

Η κεντρική τράπεζα καθυστέρησε επίσης την έναρξη των συναλλαγών την Πέμπτη στις αγορές συναλλάγματος και πολύτιμων μετάλλων στις 9:50 π.μ. ώρα Μόσχας από τις 6:50 π.μ.

Η καθημερινή διαπραγμάτευση του δολαρίου ξεκίνησε στη Ρωσία πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες. Το μερίδιο των νομισμάτων που η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει ως τοξικά, στα οποία περιλαμβάνονται το δολάριο και το ευρώ, μειώθηκε στο 45,9% στις συναλλαγές συναλλάγματος με βάση το συνάλλαγμα τον Μάιο, ενώ το μερίδιο του γουάν αυξήθηκε στο ρεκόρ του 53,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας.

«Οι εταιρείες και οι ιδιώτες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν και να πωλούν το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ μέσω των ρωσικών τραπεζών», δήλωσε η κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ότι όλα τα κεφάλαια σε αυτά τα νομίσματα σε λογαριασμούς και καταθέσεις «θα παραμείνουν ασφαλή».

Η απομάκρυνση της Ρωσίας από τα δυτικά νομίσματα από τότε που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά οι κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 μπορεί να περιορίσει την αναστάτωση από τις αμερικανικές κυρώσεις.

«Συνολικά, υπάρχει η αίσθηση ότι το κύριο κόστος σχετίζεται με την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις ροές, αλλά όχι με την έλλειψη συναλλάγματος», δήλωσε ο Evgeny Koshelev, αναλυτής της Rosbank. «Το κόστος των εναλλακτικών καναλιών μετατροπής για τους εξαγωγείς είναι σχετικά σταθερό, αν και όχι μικρό. Για τους εισαγωγείς, θα μπορούσαν αρχικά να αυξηθούν, ενώ στη συνέχεια είναι δυνατή η επιστροφή στο προηγούμενο επίπεδο».

Η Τράπεζα της Ρωσίας προετοιμάζεται από πέρυσι για το ενδεχόμενο ο μοναδικός οίκος εκκαθάρισης συναλλάγματος της χώρας να πέσει κάτω από κυρώσεις. Για να αποφευχθεί η κατάρρευση των διακανονισμών, η ρυθμιστική αρχή είχε αναπτύξει πρόσθετους μηχανισμούς για τον καθορισμό των επίσημων συναλλαγματικών ισοτιμιών ελλείψει δεδομένων από το Χρηματιστήριο της Μόσχας.

«Η μεγαλύτερη επίπτωση είναι η επίδραση στο ίδιο το Χρηματιστήριο της Μόσχας», δήλωσε ο Ντόνετς. «Ακόμη και τότε, δεν είναι κρίσιμο».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu