Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 εβδομάδων ενισχύθηκε ο χρυσός, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και ο κίνδυνος για ύφεση στις ΗΠΑ αύξησε τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε έως και 0,6% μετά από δύο εβδομάδες κερδών. Στο μέτωπο του πολέμου, η στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη δεν έχει πέσει, ωστόσο οι αμυνόμενοι έχουν περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του Κιέβου για χερσαία επίθεση ή περισσότερες αεροπορικές επιδρομές.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, ώθηση στις τιμές των εμπορευμάτων έδωσε η πιθανότητα ενός ντε φάκτο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αέριο και η απειλή για μείωση στις εισαγωγές αργού στο πλαίσιο του επόμενου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις ήδη αυξημένες τιμές πρώτων υλών, αυξάνοντας τη ζήτηση για χρυσό, ως αντιστάθμισμα έναντι του αυξανόμενου πληθωρισμού.
Η άνοδος του χρυσού ακολουθεί την άνοδο της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς προς το 3%, λόγω των ενδείξεων ότι η Federal Reserve θα υιοθετήσει μια επιθετική προσέγγιση στην αύξηση των επιτοκίων.
Η τιμή σποτ του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,5% στα 1.988,89 δολάρια/ουγγιά στο Λονδίνο, ενώ νωρίτερα άγγιξε ενδοσυνεδριακά το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τραμπ: Υποβαθμίζει το ρόλο του Πεκίνου στην αποκλιμάκωση του πολέμου με Ιράν
- ΑΑΔΕ: Ανοιξε ξανά το σύστημα ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις και υποβολή δικαιολογητικών
- Αρανίτης (AKTOR): Η εικόνα της Κρήτης αλλάζει χάρη στα μεγάλα έργα υποδομών
- Alibaba: Βουτιά 84% στα EBITDA το α΄τρίμηνο, παρά την ανάπτυξη της AI και του cloud
- Δικαίωση ΕΚΠΟΙΖΩ για την επιβολή μηνιαίας χρέωσης 0,80 ευρώ από την Εθνική σε καταθετικούς λογαριασμούς
- Ντέρμπι σε “Καραϊσκάκης” και Τούμπα με φόντο το εισιτήριο στα προκριματικά του Champions League
- Ξενοδόχοι: Πρώτη αντίδραση στο νέο χωροταξικό με φόντο πτώση κρατήσεων και την ακριβότερη Αθήνα
- Eurostat: Μειώθηκε κατά 2,1% η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Μάρτιο, στο +8,4% αντίθετα στην Ελλάδα
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








