Τα στοιχεία της Circana έως τον Ιούλιο του 2026 δείχνουν ότι η άνοδος των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ δεν στηρίζεται μόνο στις τιμές. Η κατανάλωση σε τεμάχια παραμένει θετική, τα τρόφιμα ενισχύουν τη δυναμική τους, οι πωλήσεις προϊόντων μεταβλητού βάρους αναπτύσσονται ταχύτερα από την υπόλοιπη αγορά, ενώ επώνυμα προϊόντα και private label κινούνται πλέον με τον ίδιο ρυθμό
Η ελληνική αγορά ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών (FMCG) εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό μέσα στο 2026. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2026, οι συνολικές πωλήσεις FMCG σε αξία στα σούπερ και υπέρ μάρκετ διαμορφώθηκαν στα 8,394 δισ. ευρώ έναντι 7,949 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025, καταγράφοντας αύξηση 5,6%. Η μέτρηση αφορά την ελληνική αγορά, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, και συγκρίνει το επτάμηνο του 2026 με το αντίστοιχο διάστημα του 2025.
Το στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η ανάπτυξη δεν προέρχεται αποκλειστικά από ανατιμήσεις. Στα προϊόντα σταθερού barcode, η αξία πωλήσεων αυξάνεται κατά 5,2% ενώ οι πωλήσεις σε μονάδες ενισχύονται κατά 3,6% και η μέση τιμή ανά μονάδα κατά 1,6%. Πρόκειται για σαφώς διαφορετική εικόνα από περιόδους κατά τις οποίες ο πληθωρισμός ήταν ο βασικός μοχλός αύξησης του τζίρου. Συνεπώς ένα μέρος της ανάπτυξης προκύπτει από πραγματική αύξηση της κατανάλωσης, κυρίως λόγω της τουριστικής ανάπτυξης.
Η ίδια εικόνα επιβεβαιώνεται και από τη μηνιαία εξέλιξη της αγοράς. Η Circana επισημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες έχει περιοριστεί η απόσταση ανάμεσα στην αύξηση της αξίας και στην αύξηση των τεμαχίων. Σε ετήσια βάση, η αγορά είχε αυξηθεί κατά 3,1% το 2024 και κατά 5,5% το 2025 ενώ στο επτάμηνο του 2026 διατηρεί ρυθμό +5,2% στα προϊόντα σταθερού barcode.
Καθοριστική είναι η συμβολή των τροφίμων. Στο σύνολο της αγοράς FMCG, τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου 82,8% της αξίας, εφόσον συνυπολογιστούν τόσο τα τυποποιημένα τρόφιμα όσο και τα προϊόντα μεταβλητού βάρους. Στο επτάμηνο του 2026 οι πωλήσεις τροφίμων αυξάνονται 5,9% έναντι 3,4% για τα προϊόντα Health & Beauty και 4,1% για τα είδη οικιακής χρήσης. Η Circana μάλιστα σημειώνει ότι, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, παρουσιάζεται βελτίωση και στις κατηγορίες non-food.
Στις πωλήσεις σε τεμάχια, τα τρόφιμα αυξάνονται 3,4%, τα προϊόντα Health & Beauty κατά 3,5% και τα είδη οικιακής χρήσης κατά 3,2%. Το γεγονός ότι η αξία των τροφίμων αυξάνεται ταχύτερα από τον όγκο τους δείχνει ότι η τιμή εξακολουθεί να ασκεί κάποια επίδραση, χωρίς όμως να αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα ανάπτυξης.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η επίδοση σε ορισμένες επιμέρους κατηγορίες. Σε αξία, τα κατεψυγμένα τρόφιμα εμφανίζουν αύξηση 9%, τα γαλακτοκομικά 7,8%, τα snacks 5,7% και τα συσκευασμένα τρόφιμα 4,3%. Αντίστοιχα, σε τεμάχια τα κατεψυγμένα ενισχύονται κατά 9,0% και τα γαλακτοκομικά κατά 7,6%, επιβεβαιώνοντας ότι η ανάπτυξή τους στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και σε αύξηση της ζήτησης.
Τα προϊόντα μεταβλητού βάρους ανεβάζουν το ρυθμό
Ακόμη υψηλότερη ανάπτυξη καταγράφουν τα προϊόντα μεταβλητού βάρους. Η αξία πωλήσεων της κατηγορίας αυξάνεται 7,1% στο επτάμηνο έναντι 5,2% για τα προϊόντα σταθερού barcode. Τα προϊόντα μεταβλητού βάρους αντιστοιχούν πλέον στο 22,8% της συνολικής αξίας της αγοράς FMCG, ενώ τα προϊόντα με σταθερό barcode στο 77,2%.
Στο εσωτερικό της κατηγορίας, τα λαχανικά αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα, με μερίδιο 30,3%, ακολουθούμενα από το κρέας με 20,8% και τα γαλακτοκομικά με 20,3%. Σε επίπεδο μεταβολών, ισχυρή άνοδο εμφανίζουν, μεταξύ άλλων, το κρέας, τα ψάρια και το κοτόπουλο, ενώ τα αλλαντικά και τα γαλακτοκομικά είναι οι βασικές κατηγορίες που δεν ακολουθούν την ίδια θετική δυναμική.
Ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές, υψηλότερος ρυθμός στα νησιά
Η θετική εικόνα δεν περιορίζεται σε μία γεωγραφική περιοχή. Η Αττική, που αντιπροσωπεύει 42,5 ποσοστιαίες μονάδες της αγοράς, καταγράφει αύξηση 4,7%. Η Κεντρική Ελλάδα εμφανίζει άνοδο 6,3%, η Θεσσαλονίκη 5,2%, η Πελοπόννησος 5,0%, η Κρήτη 5,4% και η Βόρεια Ελλάδα 4,5%.
Την υψηλότερη επίδοση καταγράφουν τα νησιά, με +6,7%, στοιχείο που συνδέεται και με τη μεγάλη σημασία της θερινής κατανάλωσης για τις συγκεκριμένες αγορές.
Η Circana καταγράφει παράλληλα θετικό πρόσημο σε όλα τα μεγέθη καταστημάτων. Τα hypermarkets άνω των 2.500 τ.μ. εμφανίζουν αύξηση 8,2%, τα καταστήματα 1.000-2.500 τ.μ. 4,8%, εκείνα των 400-1.000 τ.μ. 3,3%, ενώ τα μικρότερα καταστήματα έως 400 τ.μ. αναπτύσσονται κατά 7,1%. Έτσι, οι δύο πιο έντονες επιδόσεις εντοπίζονται στα δύο άκρα του δικτύου: στα πολύ μεγάλα και στα μικρά σημεία πώλησης.
Private label και επώνυμα προϊόντα πλέον «τρέχουν» μαζί
Μία ακόμη ενδιαφέρουσα μεταβολή αφορά τη σχέση ανάμεσα στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και τα επώνυμα brands. Μετά από μία περίοδο κατά την οποία τα private label αναπτύσσονταν ταχύτερα, στο επτάμηνο του 2026 οι δύο πλευρές καταγράφουν τον ίδιο ρυθμό αύξησης, +5,2%.
Το μερίδιο των private label παραμένει ουσιαστικά σταθερό στο 27,2%, ενώ τα επώνυμα προϊόντα διατηρούν το 72,8% της αγοράς. Η εξέλιξη υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο διάστημα, η ενίσχυση της ιδιωτικής ετικέτας δεν συνεχίζεται μέσω νέας σημαντικής μετατόπισης μεριδίων από τα brands.
Οι προσφορές ενισχύονται ξανά
Παράλληλα, αυξάνεται η ένταση των προωθητικών ενεργειών. Το ποσοστό της αξίας πωλήσεων που πραγματοποιείται μέσω προσωρινής μείωσης τιμής φτάνει στο 26,2% στο σύνολο της αγοράς, αυξημένο κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025.
Στα τρόφιμα, το ποσοστό ανεβαίνει στο 27,1%, με αύξηση 1,9 μονάδων, ενώ στα προϊόντα Health & Beauty υποχωρεί στο 23,7%. Στα είδη οικιακής χρήσης διαμορφώνεται στο 22,6%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προσφορές εξακολουθούν να αποτελούν βασικό εργαλείο ανταγωνισμού, ιδιαίτερα στα τρόφιμα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- “Μίνι άνθηση” στις μικρές επιχειρήσεις βλέπει η JPMorgan
- Ο Όλι Ρεν δεν βλέπει «δεύτερο γύρο» πληθωρισμού από το σοκ του πολέμου
- Κομισιόν: Απαγόρευση των social media για παιδιά κάτω των 13 ετών προτείνει η φον ντερ Λάιεν
- “Καμπανάκι” Kaspersky για το λογισμικό MacSync που βάζει στο στόχαστρο τα macOS
- Eurostat: «Κλείδωσε» στο 3,7% τον πληθωρισμό της Ελλάδα τον Αύγουστο – Επιτάχυνση από 2,7% τον Ιούλιο
- ΤτΕ: Στα 79,65 δισ. ευρώ τα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers
- Ενοίκια μέσω τραπεζών: Από «πρεμιέρα» σε… πρεμιέρα, μετατίθεται για το καλοκαίρι του 2027 (από 1/7)
- Σε ιστορικό ρεκόρ οι αμυντικές δαπάνες της Ουκρανίας για το 2027
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








