Τράπεζες

Commerzbank: Απίθανη η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, πριν τον Απρίλιο

«Θα προηγηθεί η Fed στις μειώσεις», υποστηρίζει η Τράπεζα

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, τα οποία έδειξαν πληθωρισμό 2,4% τον Νοέμβριο, λίγο πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, έχουν τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι τα επιτόκια θα μειωθούν σύντομα.

Αυτή η εικασία υποστηρίχθηκε από δηλώσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τις οποίες οι αγορές ερμηνεύουν ως πιο ήπιες από πριν. Ο Γάλλος Villeroy de Galhau, παρατήρησε την περασμένη Παρασκευή ότι η πτώση του πληθωρισμού ήταν ταχύτερη από την αναμενόμενη και ότι τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού 2 %.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί λόγοι κατά της ταχείας αλλαγής των επιτοκίων:

• Σχεδόν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τόνισαν επανειλημμένα στις ομιλίες και τα σχόλιά τους ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στο τρέχον επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού 2% με βιώσιμο τρόπο.

• Η ισχυρή άνοδος των μισθών συνεχίζει να υποστηρίζει τη βιώσιμη επιστροφή του ρυθμού πληθωρισμού στον στόχο της ΕΚΤ στο εγγύς μέλλον. Η ετήσια αύξηση των συλλογικά συμφωνημένων μισθών επιταχύνθηκε για άλλη μια φορά το τρίτο τρίμηνο στο 4,7%. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι πιο πρόσφατες νέες μισθολογικές συμφωνίες προβλέπουν ακόμη και αύξηση 6%. Και σύμφωνα με τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Kazaks, μια σαφής κορύφωση στην αύξηση των μισθών δεν έχει ακόμη υπάρξει.

Η αύξηση των μισθών, την οποία οι εταιρείες μπορούν μόνο εν μέρει να αντισταθμίσουν μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας ή/και των περιθωρίων κέρδους τους, υποδηλώνει ότι οι τιμές των υπηρεσιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται απότομα, πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση του εποχικά προσαρμοσμένου βασικού δείκτη τιμών τον Νοέμβριο είναι πιθανό να αποδειχθεί προσωρινή.

Μέχρι στιγμής, η Commerzbank έχει προβλέψει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Μετά τον απροσδόκητα χαμηλό πληθωρισμό του Νοεμβρίου και την αντίδραση των εκπροσώπων της ΕΚΤ σε αυτόν, η πιθανότητα να δράσει νωρίτερα έχει αυξηθεί. Ωστόσο, η απότομη αύξηση των μισθών υποδηλώνει ότι ο δομικός πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί τελικά στο 3% και όχι στο 2%, γι’ αυτό θεωρεί απίθανη τη μείωση των επιτοκίων πριν από τον Απρίλιο, όπως αναμένει αυτή τη στιγμή η αγορά.

Οι ελπίδες για μια αρκετά γρήγορη μείωση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών φαίνονται πιο δικαιολογημένες όσον αφορά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Commerzbank αναμένει ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 100 μονάδες βάσης συνολικά από τα μέσα του 2024 έως το τέλος του έτους και κατά 50 ακόμη μονάδες βάσης στις αρχές του 2025. Αυτό θα είναι ελαφρώς αργότερα από ό,τι αναμένει η αγορά επί του παρόντος .

Η διαφορά των δύο κεντρικών τραπεζών έγκειται στους εξής λόγους:

Πρώτον, η διαδικασία αποπληθωρισμού στις ΗΠΑ φαίνεται να έχει προχωρήσει περαιτέρω. Οι αυξήσεις των μισθών στις ΗΠΑ ήδη εξασθενούν. Αυτό ισχύει για όλα τα σημαντικά μέτρα, όπως ο δείκτης κόστους απασχόλησης (ECI) και η μέση αύξηση των μισθών που υπολογίστηκε από την Atlanta Fed. Επομένως, η Fed είναι πιθανό να πειστεί νωρίτερα από την ΕΚΤ ότι το κύμα πληθωρισμού έχει σταματήσει.

Δεύτερον, η Fed αύξησε τα επιτόκια νωρίτερα και πιο απότομα από την ΕΚΤ. Στο 5,5%, το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ είναι επομένως αισθητά πάνω από το επίπεδο του 2,5%, το οποίο η Fed θεωρεί ότι είναι ουδέτερο.

Η Fed έχει επίσης προετοιμάσει για μια ανατροπή στα επιτόκια στο παρασκήνιο. Οι τριμηνιαίες προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed σχετικά με την αναμενόμενη κατάλληλη πορεία των επιτοκίων έχουν ήδη δείξει εδώ και αρκετό καιρό ότι θεωρούν τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος ρεαλιστικές, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι τιμολογούν οι αγορές.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu