Η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται «πιλοτική», καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει εκατοντάδες ακόμα εργαζόμενους που υπέστησαν παρόμοιες απώλειες
Δώδεκα πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse δικαιώθηκαν από ελβετικό δικαστήριο που έκρινε παράνομη την περικοπή των μπόνους τους μετά τη διάσωση της τράπεζας από την UBS τον Μάρτιο του 2023, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται «πιλοτική», καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει εκατοντάδες ακόμα εργαζόμενους που υπέστησαν παρόμοιες απώλειες. Το Υπουργείο Οικονομικών είχε διατάξει τη συνολική ακύρωση των μπόνους για τα ανώτατα στελέχη και μειώσεις 25% με 50% για τις χαμηλότερες βαθμίδες, επικαλούμενο τη λήψη κρατικής ενίσχυσης.
Στην απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου αναφέρεται πως ούτε το Υπουργείο Οικονομικών ούτε η UBS απέδειξαν ότι οι 12 διευθυντές ευθύνονταν προσωπικά για την κακή πορεία της Credit Suisse ή ότι προκάλεσαν οικονομική ζημία μέσω παρανομιών ή παραλείψεων. Η UBS περιορίστηκε σε μία λακωνική ανακοίνωση, αναγνωρίζοντας την απόφαση χωρίς περαιτέρω σχολιασμό. Η κατάρρευση της τράπεζας το 2023 ακολούθησε σειρά σκανδάλων, με αποτέλεσμα την απώλεια εμπιστοσύνης και την έξοδο κεφαλαίων. Το διοικητικό συμβούλιο είχε παραιτηθεί από τις μεταβλητές απολαβές του μετά την εξαγορά.
Οι συνολικές μεταβλητές αποδοχές για το 2022 είχαν ανέλθει στα 2,76 δισ. ελβετικά φράγκα, ενώ η εντολή ακύρωσης αφορούσε 62 εκατ. φράγκα. Το δικαστήριο έκρινε την απόφαση της κυβέρνησης όχι μόνο ασύμβατη με τη νομοθεσία, αλλά και δυσανάλογη, επισημαίνοντας ότι ο ελβετικός τραπεζικός νόμος δεν προβλέπει κυρώσεις σε εργαζόμενους για λόγους κρατικής ενίσχυσης. Η απαγόρευση των πληρωμών χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο ως υπέρμετρα επαχθής, ιδίως μετά τη λήξη της κρατικής στήριξης στις 11 Αυγούστου 2023.
Νέο κύμα προσφυγών στον ορίζοντα
Η UBS και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν στη διάθεσή τους 30 ημέρες για να ασκήσουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας. Παράλληλα, τέσσερις ακόμη υποθέσεις πρώην τραπεζιτών εκκρεμούν, ενώ η παρούσα απόφαση μπορεί να λειτουργήσει ως προηγούμενο για περισσότερες προσφυγές. Αν επιβεβαιωθεί, εκτιμάται ότι περίπου 1.000 πρώην εργαζόμενοι της Credit Suisse θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, ενισχύοντας έτσι τον κίνδυνο δικαστικής και οικονομικής έκθεσης για την UBS.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. - Δημοσιοποίηση ενδιάμεσης Κατάστασης Χρηματοοικονομικής Θέσης στο πλαίσιο Διασυνοριακής Συγχώνευσης με απορρόφηση 100% θυγατρικής εταιρείας
- Allwyn AG - Allwyn AG (29-Απρ-2026) 1
- Ευρωπαϊκές αγορές: Απώλειες με το βλέμμα στην αποχώρηση των ΗΑΕ από τον ΟΠΕΚ
- Νέα συμφωνία Aktor για πώληση αμερικανικού LNG σε Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ύψους 3 δισ. ευρώ
- ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΙΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- Χίος: Αυτοψία ΥΠΕΝ στα αντιδιαβρωτικά και μικρά αντιπλημμυρικά έργα, με ανάδοχο την Εθνική Τράπεζα
- Τέμπη: Το Δημόσιο δεν θα ασκεί ένδικα μέσα για αποζημιώσεις και παραιτείται από όσα έχουν ήδη ασκηθεί
- ΟΔΔΗΧ – απολογισμός 2025: Μείωση χρέους και άντληση 7,7 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








