Στα 134,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο η τιμή του ρεύματος το Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, από 121,72 ευρώ τον Αύγουστο και μόλις 46,6 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020.
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, σχεδόν τριπλασιάστηκε σε ένα χρόνο (αύξηση 189 %) γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι τιμές και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, ενώ, σήμερα Τετάρτη, η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 178,29 ευρώ ανά μεγαβατώρα (και η μέγιστη στα 251,26 ευρώ).
Στο ενεργειακό μείγμα, τον Σεπτέμβριο κυριάρχησαν οι μονάδες φυσικού αερίου που κάλυψαν το 46% της ζήτησης και ακολουθούν οι ανανεώσιμες πηγές με 28 %, οι εισαγωγές (15 %), οι λιγνιτικές μονάδες (8%) και τα υδροηλεκτρικά (3%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ μειώθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα κατά 1,75 ποσοστιαίες μονάδες στο 62,62 %, από 64,37 % τον Αύγουστο. Αντίστοιχα κέρδισαν μερίδια οι εναλλακτικοί προμηθευτές.
Ενδεικτικά, για τους 5 πρώτους τα μερίδια διαμορφώθηκαν ως έξης: Mytilineos 8,08 % (από 7,67 % τον Αύγουστο), Ήρων 6,79 % (από 6,4 %), Elpedison 6,09 % (από 5,69 %), NRG 4,66 % (από 4,42 %) και Watt&Volt 2,52 % (από 2,67 %).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Nvidia: Η ώρα της κρίσης στη Wall Street – Τα αποτελέσματα που θα κρίνουν το AI ράλι
- Το παρασκήνιο της επίσκεψης του διευθυντή της CIA στη Ρωσία: Τι έγινε με Πούτιν
- Συναγερμός για το super El Niño: Φόβοι για αλυσιδωτές κρίσεις σε όλο τον κόσμο
- Πέθανε ο Τιμ Κάρι, γνωστός και από το «Μόνος στο Σπίτι 2»
- Κεραμέως για Τσίπρα: Περιέκοψε χιλιάδες συντάξεις χηρείας και τώρα εγκαλεί την κυβέρνηση
- AUSTRIACARD HOLDINGS AG - Οικονομική έκθεση AUSTRIACARD HOLDINGS AG (2026,Εξαμηνιαία,Ενοποιημένη)
- Ροδούλα: Έτοιμάζει επένδυση 41 εκατ. ευρώ με συμμετοχή επενδυτικού fund
- United Airlines: Η μεγάλη αλλαγή στην οικονομική θέση
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








