Ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ θα περιοριστεί σε 1,2% έναντι 0,2% για την Ευρωζώνη
Η Deutsche Bank θέτει πολύ χαμηλά τον πήχη για την ελληνική οικονομία την επόμενη χρονιά, με την ανάπτυξη, ωστόσο, να ξεπερνάει την επίδοση της Ευρωζώνης. Η γερμανική τράπεζα επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα κλείσει τη φετινή χρονιά με ρυθμό ανάπτυξης 2,2%, την υψηλότερη επίδοση μαζί με την Πορτογαλία και την Ισπανία, έναντι 0,4% για την Ευρωζώνη.
Για το 2024, ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ θα περιοριστεί σε 1,2% έναντι 0,2% για την Ευρωζώνη και την Ισπανία να ακολουθεί με 1%.
Ο μεγάλος «βραχνάς» για την Ευρωζώνη θα είναι η αδυναμία της Γερμανίας, για την οποία η DB εκτιμά ύφεση τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος, με -0,2% και -0,4% αντίστοιχα.
Για το 2025, η οικονομία θα ανοίξει βηματισμό, με την ανάπτυξη να ανέρχεται σε 2%, την Ευρωζώνη επίσης να πηγαίνει καλύτερα με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% και τη Γερμανία να «ανασαίνει» με +0,9%. Και το 2025 η χώρα μας εκτιμάται ότι θα επιδείξει τον υψηλότερο ρυθμό από όλες τις χώρες της περιοχής.
Ο πληθωρισμός, ο οποίος αποτελεί «πληγή» για τους καταναλωτές, αναμένεται σε 4,3% φέτος έναντι 5,5% για την ΕΕ. Την επόμενη χρονιά, ο πληθωρισμός θα κινηθεί πτωτικά σε 2,4% έναντι 2,2% για την ΕΕ. Το 2025, ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2% έναντι 2,3%.
Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα κινηθεί από -2,3% φέτος σε -1% την περίοδο 2024-2025, αρκετά καλύτερα από το μέσο επίπεδο της Ευρωζώνης. Στο εξωτερικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 χωρών, από -7% φέτος θα βελτιωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Euroleague: Απαγόρευση εισόδου τριών αγωνιστικών στο Δημήτρη Γιαννακόπουλο
- Ο Τραμπ εκδικείται την Ευρώπη και αυξάνει τους δασμούς στο 25% σε αυτοκίνητα και φορτηγά
- Ο Τραμπ απορρίπτει την τελευταία πρόταση του Ιράν: «Ζητούν πράγματα που δεν μπορώ να δεχθώ»
- MEDITERRA Α.Ε. - Οικονομική κατάσταση ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑ Α.Ε. (2025,Ετήσιος ισολογισμός,Ενοποιημένη)
- Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq με ώθηση από Big Tech και εταιρικά κέρδη
- Η Τεχεράνη καταθέτει νέα πρόταση για συνομιλίες με τις ΗΠΑ
- Αντιπυρική περίοδος από 1η Μαΐου: Τι απαγορεύεται, ποια τα πρόστιμα
- Νέο μυστηριώδες άγαλμα του Banksy στο Λονδίνο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








