Αγορές

Deutsche Bank: Στη δεύτερη θέση το ΧΑ παγκοσμίως – «Άφησε πίσω» το Nasdaq

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταγράψει άνοδο 44,3%, από τις αρχές του έτους, αφήνοντας το Nasdaq στη δεύτερη θέση με άνοδο της τάξεως του 37,7% για το 2023

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών για ολόκληρο το 2023 – μεταξύ των 38 assets (μετοχές, ομόλογα, FX και εμπορεύματα) που εξετάζει η Deutsche Bank, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των μεγάλων διεθνών αγορών.

Συγκεκριμένα, το Χρηματιστήριο έχει καταγράψει άνοδο 44,3%, από τις αρχές του έτους, αφήνοντας το Nasdaq στη δεύτερη θέση με άνοδο της τάξεως του 37,7% για το 2023. Επιπλέον, η εγχώρια αγορά κατάφερε να διαχωρίσει σημαντικά τη θέση και την πορεία της, έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ο Stoxx 600 έχει καταγράψει άνοδο 13,9%, ο DAX ενισχύθηκε κατά 18,1%, ο FTSE 100 κινήθηκε κατά 5,5% υψηλότερα, ενώ με θετικό πρόσημο βρίσκονται τόσο ο FTSE MIB όσο και ο IBEX 35.

Για τον μήνα Ιούλιο, το ΧΑ βρίσκεται στην ένατη θέση των θετικών αποδόσεων, με το αμερικανικό αργό να βρίσκεται στην πρώτη θέση με άνοδο σχεδόν 16%.

Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, μετά τις μεικτές αποδόσεις του Ιουνίου, ο Ιούλιος αποδείχθηκε ένας άκρως θετικός μήνας για τα περισσότερα assets sε όλους τους κλάδους.

Το πετρέλαιο έκλεψε την παράσταση, καθώς οι περικοπές στην παραγωγή έδωσαν νέα ώθηση στις τιμές και ο ενθουσιασμός της τεχνητής νοημοσύνης έδωσε πνοή στο ράλι των S&P 500 και Nasdaq, με τους δύο κορυφαίους δείκτες να εξασφαλίζουν ένα ακόμη μήνα θετικών αποδόσεων το πέμπτο κατά σειρά μήνα θετικών συνολικών αποδόσεων.

Ωστόσο, το fixed income δέχτηκε πλήγμα τον Ιούλιο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων. Αν και οι αγορές αναμένουν ότι αυτή είναι πιθανότατα η τελευταία αύξηση για τη Fed και την ΕΚΤ, οι κίνδυνοι παραμένουν ανοδικοί, ιδιαίτερα για την τελευταία, καθώς η Ευρωζώνη συνεχίζει να αντιμετωπίζει έναν πληθωρισμό υψηλότερο του στόχο της κεντρικής τράπεζας. Συνολικά, είχαμε έναν από τους ισχυρότερους μήνες σε όρους απόδοσης από τον Ιανουάριο, με 32 από τα 38 non currency assets στο δείγμα του οίκου να ολοκληρώνουν τον Ιούλιο σε θετικό έδαφος. Από τις αρχές του έτους, 36 από τα 38 βρίσκονται στο «πράσινο».

close menu