Οικονομία

Διατηρεί την αξιολόγηση “Β” για την Ελλάδα η Fitch – Σταθερό το outlook

Την παραμονή της ελληνικής οικονομίας στην κλίμακα “Β” επιβεβαίωσε την Παρασκευή  ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας σταθερό το outlook.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος, ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης βρίσκεται σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων του 2014, καταγράφοντας μια αξιοσημείωτη προσαρμογή τα τελευταία χρόνια. Ο οίκος εκτιμά ότι το προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ελληνικού ΑΕΠ το 2014.

Επίσης, εκτιμά ότι η τρέχουσα αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2014, υπογραμμίζει ωστόσο πως υπάρχει μικρός κίνδυνος μετακύλισης της έως τις αρχές του 2015.

Σύμφωνα με τον οίκο, η πιο επίπονη φάση της ελληνικής αναπροσαρμογής έχει επιτευχθεί και οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας είναι καλυμμένες έως το β’ τρίμηνο του 2015 χωρίς κεφάλαια από την τρόικα ή τις αγορές.

Ωστόσο η επίτευξη και η διατήρηση του μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4% εξαρτάται από τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της διατηρήσιμης ανάπτυξης της οικονομίας.

Ταυτόχρονα θεωρεί ότι η έκδοση ομολόγου 3 δισ. από την Αθήνα τον Απρίλιο έχει αυξήσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας, αλλά εκτιμά ότι η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι ακόμη αξιόπιστη και γι αυτό υποθέτει ότι η μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση παραμένει εξαρτημένη από την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με το πρόγραμμα των επίσημων δανειστών.

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο οίκος επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, δεν διαφαίνεται κάποια κεφαλαιακή ανάγκη, ωστόσο η ποιότητα του ενεργητικού δείχνει να είναι αδύναμη. Υπό αυτά τα δεδομένα διατηρείται η αξιολόγηση του κλάδου στην κλίμακα του «Β», καθώς οι προκλήσεις παραμένουν.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu