Οικονομία

Die Welt: Οι Έλληνες εάν δεν χάσουν την ψυχραιμία τους μπορούν να σώσουν την Ευρώπη

Την άποψη πως οι Έλληνες εάν δεν χάσουν την ψυχραιμία τους, μπορούν να σώσουν την Ευρώπη εκφράζει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα Die Welt.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα επιτυγχάνει, εκεί όπου η Ιταλία και η Γαλλία αποτυγχάνουν – στην εξυγίανση του δημόσιου προϋπολογισμού».

«Εάν δεν χάσουν τώρα την ψυχραιμία τους, μπορούν να σώσουν την Ευρώπη. Ένας μεγάλος κίνδυνος όμως παραμένει» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο αφού επαινεί τις επιδόσεις της Ελλάδας, σχολιάζει σχετικά με το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει μέσα στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη κλονίζεται. Ο βορράς και ο νότος συγκρούονται. Η Γαλλία είναι αδύναμη. Οι Βρετανοί απομακρύνονται από την ΕΕ. Η Ουγγαρία ξεφεύγει σιγά-σιγά από την κοινότητα των κρατών δικαίου. Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία υποθέσεις διαφθοράς υπονομεύουν την εμπιστοσύνη συνολικά απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Η ΕΕ καταφέρνει με πολύ κόπο να απαντήσει απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα. Μια νέα συζήτηση απέναντι στη διατήρηση της ευρωζώνης είναι το τελευταίο που χρειάζεται η ΕΕ. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα: αυτή τη φορά μπορούν οι Έλληνες να σώσουν την Ευρώπη» αναφέρει χαρακτηριστικά η Die Welt.
Στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της και η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Απρόσμενα γρήγορα η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Σιγά-σιγά είχαμε συνηθίσει ότι η κατάσταση βελτιώνεται στη χώρα από την οποία προήλθε η ευρωκρίση. Η χώρα μετά από πέντε σκληρά χρόνια άρχισε να βγαίνει από την κρίση. Ήδη όμως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες μπορούν όλα αν αλλάξουν» υπογραμμίζει η FAZ.

«Τότε θα πρέπει το κοινοβούλιο να εκλέξει έναν νέο πρόεδρο. Εάν δεν καταστεί εφικτό θα προκηρυχθούν εκλογές για τον Φεβρουάριο. Και σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις θα κερδίσει το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θέλει να αναθεωρήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας και να επιτύχει μια αναδιάρθρωση του χρέους στα επίπεδα του 2012. Με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρουόταν με την Ευρώπη. Στην χειρότερη περίπτωση απειλείται έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ» καταλήγει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

close menu