Τους τρεις τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιδράσει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, με αφορμή τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο, δημοσιεύει η Die Zeit.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit, κάνει καταρχάς αναφορά στα «επικίνδυνα μέχρι σήμερα γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο τις δυο γειτονικές χώρες».
Η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι, τους οποίους θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία:
«Πρώτη επιλογή: Ακολουθεί μια επικίνδυνη αντιπαράθεση, οι δύο πλευρές φοβούνται, σταματoύν και δίνουν εντολή οι φρεγάτες να επιστρέψουν πίσω στα λιμάνια.
Διότι στην πραγματικότητα καμία πλευρά δεν ενδιαφέρεται για έναν πόλεμο στη μέση της Ευρώπης, ειδικά μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ.
Το σενάριο θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως έκκληση αφύπνισης και για άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να μεσολαβήσουν πιο ενεργά στη σύγκρουση.
Μέχρι στιγμής μόνο ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Macron έχει κινηθεί με σχετικό τρόπο.
Μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνές της και ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παρουσία των γαλλικών στρατευμάτων στη Μεσόγειο.
Ομοίως, η καγκελάριος Angela Merkel, η οποία τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο T. Erdogan και κατάφερε να σταματήσει αρχικές έρευνες του Oruç Reis.»
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται και στις δυο άλλες επιλογές:
«Η δεύτερη επιλογή θα ήταν να προσπαθήσουμε να “ξεφουσκώσει το θέμα”, αν και αυτό θα ήταν περισσότερο ελπίδα παρά μια στρατηγική.
Μέχρι στιγμής πάντως είναι ακόμη εντελώς ασαφές πόσο βαθιά βρίσκεται το αέριο και αν η εμπορική παραγωγή αξίζει τον κόπο.
Οι Τούρκοι θα μπορούσαν επομένως να σταματήσουν τις έρευνες.
Επιλογή τρίτη: μια προσφορά που ο Erdogan δεν θα μπορούσε να αρνηθεί.
Οι Τούρκοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να επεκτείνουν την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ και το κλειδί βρίσκεται στο Βερολίνο.
Δικαίως δεν θέλουν να το δώσουν στον αυταρχικό Erdogan.
Αλλά όμως θα μπορούσε κανείς να διαπραγματευτεί για την παραίτηση από τις έρευνες φυσικού αερίου και την αναγνώριση του Δικαίου της Θάλασσας τότε η τιμή μπορεί να είναι λογική.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- «Αγκάθι» η ενέργεια για τη νέα μονάδα καρκινικών φαρμάκων της Winmedica
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Είσοδος στο κλαμπ των ισχυρών του MSCI
- Στα όρια αντοχής οι μικρές φαρμακαποθήκες από το κόστος μεταφορών και ενέργειας
- Αδ. Γεωργιάδης για εκλογές το καλοκαίρι: Τα μπάνια του λαού είναι ιερά
- ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ - Παπουτσάνης: Ανακοίνωση Γνωστοποίησης Συναλλαγών
- Βαριά ήττα για Παναθηναϊκό και για παχιά λόγια – Αποχαιρέτησε το Final4 της Euroleague
- Trastor: Στα €1 ανά μετοχή η τιμή διάθεσης για τις 150 εκατ. νέες μετοχές
- Στο Πεκίνο ο Τραμπ για εμπόριο, τεχνολογία και γεωπολιτική ισχύ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








