Καλούν την πολιτεία να εφαρμόσει το νέο τέλος από το 2026
Την δική τους θέση για την επιβολή νέου τέλους ανά επιβάτη κρουαζιέρας εκφράζουν τα στελέχη της Διεθνής Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Κατανοούμε την επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης να διασφαλίσει έναν ισορροπημένο και βιώσιμο τουρισμό στην Ελλάδα. Χαιρετίζουμε τα σχόλια της Υπουργού Τουρισμού σχετικά με τη σημασία των λιμενικών υποδομών για τη βελτίωση της διαχείρισης των τουριστικών ροών, αλλά και την επιθυμία ανάδειξης νέων προορισμών – προτεραιότητες που ευθυγραμμίζονται με το Σχέδιο Δράσης της CLIA για την Ελλάδα, το οποίο υιοθετήθηκε πέρυσι. Αναγνωρίζουμε, επίσης, την επιθυμία της Κυβέρνησης να αυξήσει το homeporting, δεδομένης της σημαντικής συνεισφοράς που έχει στην ελληνική οικονομία.
Την ίδια ώρα, ενθαρρύνουμε την Κυβέρνηση να εξετάσει τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο του νέου τέλους ανά επιβάτη για τον τουρισμό κρουαζιέρας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για ουσιαστική διαβούλευση με τις εταιρείες κρουαζιέρας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα λιμάνια και τους φορείς του τουρισμού που επηρεάζονται από αυτό.
Το 2025, νέα συστήματα διαχείρισης θέσεων ελλιμενισμού θα τεθούν σε εφαρμογή στη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Ως εκ τούτου, καλούμε την Κυβέρνηση να εφαρμόσει το νέο τέλος από το 2026 και έπειτα, επιτρέποντας να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος αυτών των συστημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Κυβέρνηση σε κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τον βιώσιμο τουρισμό, με οφέλη τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες».
Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε πως επιβάλλεται ειδικό τέλος ανά επιβάτη που αποβιβάζεται από κρουαζιερόπλοιο στα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης ύψους 20 ευρώ και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Ζακύνθου, 5 ευρώ για την περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο το τέλος θα είναι 40% μειωμένο (δηλαδή 12 και 3 ευρώ αντίστοιχα). Ενώ τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο θα είναι μειωμένο κατά 80% (δηλαδή 4 και 1 ευρώ αντίστοιχα). Το ετήσιο όφελος εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μπαίνουν στους λογαριασμούς τα χρήματα για συντάξεις και επιδόματα e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
- Αυλαία για τις Πανελλαδικές στα ΕΠΑΛ με τη σκυτάλη να περνά πλέον στα Ειδικά Μαθήματα
- Παγκόσμιο κύμα ικανοποίησης για την ιστορική συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν
- ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. - Αγορά Ιδίων Μετοχών
- Ανοίγει η πλατφόρμα για τις βεβαιώσεις επιλεξιμότητας στο πρόγραμμα “Ανακαίνιση Κατοικίας”
- Η Village Roadshow Operations Ελλάς απορροφά την Grouper Cinemas
- Η τιμή του χρυσού συνεχίζει να σημειώνει άνοδο μετά τη συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν
- Το δολάριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ημερών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








