Διεθνή

ΔΝΤ και Αργεντινή κατέληξαν σε συμφωνία για να ξεκλειδώσουν 7,5 δισ. δολάρια

Η χώρα συνεχίζει να απειλείται από στάση πληρωμών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με την Αργεντινή για να ξεκλειδώσει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια και να ολοκληρώσει την πέμπτη και την έκτη αναθεώρηση του προγράμματος δανείων 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ταλαιπωρημένης χώρας.

Η συμφωνία, η οποία χρειάζεται ακόμη την έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, διευκολύνει ορισμένες απαιτήσεις του προγράμματος, καθώς προηγήθηκε μια καταστροφική ξηρασία η οποία επηρεάζει το οικονομικό προφίλ της Αργεντινής, με αποτέλεσμα να χάνονται ορισμένοι χρηματοοικονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί.

Το ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εξετάσει τη συμφωνία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και αφού προηγηθεί μια ψηφοφορία στην Αργεντινή στις 13 Αυγούστου, στην οποία ο υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κυβερνώντος συνασπισμού.

Αργεντινή: Συμφωνία με την Τράπεζα Ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής για έξι δάνεια 740 εκατ. δολαρίων | Liberal.gr

Ο Μάσα είπε ότι η νέα εκταμίευση θα προσφέρει κάποια σταθερότητα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μετά την ανακοίνωση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της χώρας ενισχύθηκε κατά 1,68%.

Το Ταμείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι από την τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος δανείων τον Μάρτιο, η οικονομική κατάσταση της Αργεντινής έχει γίνει πολύ προκλητική λόγω του μεγαλύτερου από το αναμενόμενο αντίκτυπο της ξηρασίας, η οποία επηρέασε τις εξαγωγές και τα δημοσιονομικά έσοδα».

«Υπήρξαν επίσης διολισθήσεις και καθυστερήσεις πολιτικής, οι οποίες συνέβαλαν στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση και σε ασθενέστερο εμπορικό ισοζύγιο», πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Η συμφωνία καλεί την Αργεντινή να μειώσει τη ζήτηση εισαγωγών με νέους φόρους συναλλάγματος για τα εισαγόμενα αγαθά και να ενισχύσει τους ελέγχους των δαπανών. Ωστόσο, ο στόχος του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2023 παραμένει αμετάβλητος στο 1,9% του ΑΕΠ, ανέφερε το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει κάποια πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να προχωρήσει η συμφωνία και να λάβει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου.

Η χώρα εξακολουθεί να απειλείται με νέα στάση πληρωμών, καθώς είναι αντιμέτωπη με λήξεις χρέους 2,6 δισ. δολαρίων την επόμενη εβδομάδα. και σχεδόν 800 εκατομμύρια δολάρια την 1η Αυγούστου.

Αργεντινοί αξιωματούχοι εργάζονται για να «πάρουν χρηματοδότηση από διάφορες πηγές» για να εκπληρώσουν αυτές τις υποχρεώσεις.

Το βράδυ της Παρασκευής, η Τράπεζα Ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής (CAF) ενέκρινε πίστωση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Αργεντινή, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

Μια άλλη επιλογή για να βοηθήσει την Αργεντινή να πραγματοποιήσει τις πληρωμές είναι μια πιθανή γραμμή ανταλλαγής με το Πεκίνο, μια κίνηση που έκανε πρόσφατα για να ολοκληρώσει μέρος της πληρωμής του Ιουνίου στο ΔΝΤ.

close menu