Το ΔΝΤ θεωρεί ως μόνο ρεαλιστικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 1,5%, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, υπογραμμίζοντας ότι «πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιθυμούμε».
Στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τον ESM και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.
Πρόσθεσε επίσης ότι το ΔΝΤ στηρίζει τον συγκεκριμένο στόχο, ενώ επανέλαβε ότι, σε περίπτωση που Αθήνα και Βρυξέλλες συμφωνήσουν σε πιο φιλόδοξους στόχους, τότε το Ταμείο θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη αυτών των υψηλότερων στόχων.
Ο κ. Ράις απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο δημοσιοποίησης της Έκθεσης Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους την οποία θα συντάξει το ΔΝΤ, καθώς -όπως ανέφερε- η Έκθεση θα συνταχθεί με τις παραδοχές για την ανάπτυξη και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιδώσει στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε ότι υπάρχει διαφωνία στους κόλπους του Ταμείου μεταξύ της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν για το ελληνικό ζήτημα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και τις ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται καθημερινώς μέσω τηλεδιασκέψεων «προκειμένου να αποφασιστούν όλα αυτά που απαιτούνται για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Λαγκάρντ: «Νέο ενεργειακό σοκ αν ο χειμώνας είναι βαρύς και τα αποθέματα χαμηλά»
- ΕΣΠΑ: 56,2 εκατ. ευρώ για πάνω από 1.000 σχολικές βιβλιοθήκες – 400 προσλήψεις βιβλιοθηκονόμων
- Οι Χούθι καταλαμβάνουν κομβικό λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα – Νέα απειλή για τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές
- ΗΠΑ: «Καμπανάκι» από τις τιμές χονδρικής Αυγούστου – Στο 5,4% ο PPI, νέα πίεση στη Fed
- Τρίκαλα: Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στο Αγιόφυλλο – 112 για ετοιμότητα στους κατοίκους
- ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης – Ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή ξαναφουντώνει τον πληθωρισμό
- Nestlé: Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή φέρνει αυξήσεις τιμών και περικοπές προϊόντων
- Η Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα και η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτό)
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







