Μεταξύ 2022 και 2024, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF), 6,1 δισ. ευρώ
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας το 2024, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility).
Αυτό ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στο «Χ», λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Coreper : «Έχουμε συμφωνία! Οι πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν επί της αρχής στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, για τη στήριξη της Ουκρανίας με προϋπολογισμό, ύψους 5 δισ. ευρώ το 2024. Η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να παρέχει συνεχή στήριξη στην Ουκρανία και να διασφαλίσει ότι η χώρα λαμβάνει το στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να αμυνθεί».
Μεταξύ 2022 και 2024, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF), 6,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα, χρηματοδοτείται η προμήθεια θανατηφόρου και μη στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως εξοπλισμός ατομικής προστασίας, κιτ πρώτων βοηθειών, καύσιμα, πυρομαχικά και πύραυλοι. Μαζί με τη διμερή στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η στήριξη της ΕΕ στον Ουκρανικό στρατό ανέρχεται μέχρι σήμερα στα 28 δισ. ευρώ.
Η σημερινή απόφαση για τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ μέσω του EPF ελήφθη έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία πέτυχε να δίνεται προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία όταν ένα κράτος-μέλος παραγγέλνει όπλα, εκτός και αν η απόκτησή τους εντός εύλογων χρονικών ορίων αποδειχτεί δύσκολη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Θεοδωρόπουλος στη ΓΣ του ΣΕΒ: Υψηλό ενεργειακό κόστος και χαμηλή παραγωγικότητα φρενάρουν την ανάπτυξη
- Πάνος Ρούτσι: «Η απεργία πείνας σταματά σήμερα»
- Σπ. Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ: Να πετύχουμε τη μετάβαση της Ελλάδας από μια χώρα “κανονική” σε παραγωγική
- Βορίδης: Απάντηση στον Γρηγόρη Βάρρα για την αποπομπή του κατ’ απαίτηση της Neuropublic
- BlackRock: «Δείχνει» τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα για σταθερές αποδόσεις έως 3%
- Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Έταξε μέτρα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, έκανε επίκληση για πολιτική σταθερότητα
- Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν για Γάζα και Ουκρανία
- Ορλάντο Μπράβο: «Οι αποτιμήσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκονται σε φάση φούσκας»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις