Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των 27 του μπλοκ και των χωρών της G7, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.
Οι συνομιλίες στην Ε.Ε. για το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να τοποθετηθεί το πλαφόν στο ρωσικό αργό έχουν κολλήσει από την περασμένη εβδομάδα.
Η Ελλάδα και άλλες ναυτιλιακές δυνάμεις έχουν ταχθεί υπέρ ενός πιο ψηλού πλαφόν.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν όλες οι χώρες και στις δύο ομάδες στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι, αλλά οι περισσότερες φαίνεται να συμφωνούν αν ικανοποιηθούν παράλληλα και άλλες απαιτήσεις, πρόσθεσαν οι πηγές. Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, συνεχίζονται.
Το νούμερο των 60 δολαρίων δεν έχει ακόμα προταθεί επίσημα στο ευρύτερο μπλοκ. Εκπρόσωποι των χωρών της Ε.Ε. είχαν προγραμματισμένη συνάντηση την Τετάρτη αλλά το πλαφόν δεν είναι στην ατζέντα.
Μια συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. θα απαιτούσε τη στήριξη όλων των κρατών μελών, καθώς και των χωρών της G7.
Τόσο το στρατόπεδο των χωρών που πιέζουν για χαμηλότερο πλαφόν όσο και το στρατόπεδο που ζητούν υψηλότερο νούμερο, θέλουν το πλαφόν να περιλαμβάνει και έναν μηχανισμό αναθεώρησης.
Η Ελλάδα έχει προτείνει να εξετάζονται κάθε έναν μη δύο μήνες από τα μέσα Ιανουαρίου οι εξελίξεις στην αγορά, σημείωσε μία πηγή. Μαζί με τη Μάλτα και την Κύπρο η Ελλάδα θέλει διαβεβαιώσεις ότι η ναυτιλία δεν θα αδικηθεί έναντι των διεθνών ανταγωνιστών λόγω του πλαφόν.
Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν ζητήσει να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στη διαμόρφωση ενός νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Qualco: Πως κατανεμήθηκαν οι μετοχές στην δημόσια προσφορά – Στις 15 Μαΐου στο Χρηματιστήριο
- EKT σε τράπεζες: Αξιολογήστε την έκθεση στο δολάριο
- Ερώτηση 8 βουλευτών της ΝΔ στον Λιβάνιο για σταυρό προτίμησης στις εκλογές
- Alpha Trust Ανδρομέδα: Διανέμει μέρισμα 0,329 ευρώ ανά μετοχή
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες, τέλος στο θετικό σερί από τον Stoxx
- Πιερρακάκης: Επεκτείνουμε το επενδυτικό clawback ως το 2030
- Νέο mega deal Τραμπ: Το Κατάρ αγοράζει αεροσκάφη 200 δισ. δολαρίων από την Boeing
- ΟΛΘ: Εκτός ΔΣ μετά από 5 χρόνια ο εκτελεστικός πρόεδρος Αθανάσιος Λιάγκος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις