Διεθνή

Εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν θα επικυρωθεί δια βοής στις αρχές Μαρτίου

Πρόθυμη να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, εμφανίστηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στο επίκεντρο της ατζέντας της θα τεθούν οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και οι πράσινες πολιτικές.

Ειδικότερα, το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) πρότεινε σήμερα ομόφωνα την κα φον ντερ Λάιεν για το χρίσμα του επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του κόμματος Φρίντριχ Μερτς. Η απόφαση του ΕΛΚ θα ληφθεί στο συνέδριό του, στις 6-7 Μαρτίου στο Βουκουρέστι και ο κ. Μερτς τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να είναι επίσης ομόφωνη για το πρόσωπο της κυρίας φον ντερ Λάιεν, «ώστε να έχουμε μια σαφή πρόταση και σε ό,τι αφορά το πρόσωπο».

Ο αρχηγός του CDU εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρώτη θητεία της προέδρου της Επιτροπής, τονίζοντας τον ρόλο της στην διαχείριση της πανδημίας, της ύφεσης που την ακολούθησε και τον πόλεμο στην Ουκρανία και σημείωσε ότι οι μεγάλες προκλήσεις και των επόμενων ετών για την ΕΕ αφορούν την εγγύηση από τη μία πλευρά της ασφάλειας και από την άλλη της ευημερίας των πολιτών της.

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η οποία ήταν μια απρόβλεπτη επιλογή για να ηγηθεί της Επιτροπής όταν επιλέχτηκε το 2019, κράτησε τα ηνία της ΕΕ στην πανδημία του κορονοϊού και στο ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αναγκάζοντας σε αναθεωρήσεις των πολιτικών για την υγεία, την ασφάλεια αλλά και τη ενέργεια.

Η υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν θα επικυρωθεί δια βοής στις αρχές Μαρτίου κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, είναι ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι αντίθετος σε μια δεύτερη θητεία. Άλλοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Φινλανδού Πέτερι Όρπο και του Ισπανού Πέδρο Σάντσεθ – ο οποίος προέρχεται από την αντίπαλη σοσιαλιστική ομάδα – έχουν επικυρώσει την παραμονή της στην εξουσία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu