Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και παράγοντες της αγοράς «έπεσαν να φάνε» τη Fitch, που υποβάθμισε την αμερικανική οικονομία
Μετά την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους υπουργούς της, οι οποίοι ενοχλήθηκαν από την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, ο ελληνικής καταγωγής Τζέιμι Ντίμον (Jemie Dimon), CEO της JP Morgan και ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες της τραπεζικής αγοράς των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η υποβάθμιση είναι «γελοία», προσθέτοντας ότι δεν έχει τόση σημασία γιατί οι αγορές είναι αυτές που καθορίζουν το ύψος του δανεισμού και όχι οι οίκοι αξιολόγησης.
«Δεν έχει τόση σημασία» γιατί είναι η αγορά και όχι οι οίκοι αξιολόγησης που καθορίζουν το κόστος δανεισμού, είπε ο Ντίμον στην Λέσλι Πίκερ (Leslie Picker) του CNBC.
Ωστόσο, είναι «γελοίο» άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένου του Καναδά να έχουν υψηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας από τις ΗΠΑ όταν εξαρτώνται από τη σταθερότητα των ΗΠΑ και το στρατό τους, πρόσθεσε ο Ντίμον.
Το σκεπτικό του Ντίμον δείχνει το πως οι ΗΠΑ επηρεάζουν γεωπολιτικά τον πλανήτη Γη αλλά και πως μπορούν οι οίκοι αξιολόγησης να ταρακουνήσουν μία παγκόσμια δύναμη, όταν αξιολογούν ανεξάρτητα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις γεωπολιτικές σκοπιμότητες και ισορροπίες.
Η αλήθεια είναι πως οι αγορές καθορίζουν το κόστος τους δανεισμού και σε αυτή τη φάση, δηλαδή αμέσως μετά την ετυμηγορία της Fitch οδήγησαν το κόστος του δανεισμού στα ύψη (η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε σήμερα το 4,1%).
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας σε AA+ από AAA την Τρίτη , επισημαίνοντας την «αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια», μια διάβρωση της διακυβέρνησης και μια αυξανόμενη γενική επιβάρυνση του χρέους.
Ο οργανισμός είχε θέσει υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση των ΗΠΑ από τον περασμένο Μάιο, όταν μέλη του Κογκρέσου αρνήθηκαν να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους και οδήγησαν τη χώρα σε θεωρητική χρεοκοπία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- «Αγκάθι» η ενέργεια για τη νέα μονάδα καρκινικών φαρμάκων της Winmedica
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Είσοδος στο κλαμπ των ισχυρών του MSCI
- Στα όρια αντοχής οι μικρές φαρμακαποθήκες από το κόστος μεταφορών και ενέργειας
- Αδ. Γεωργιάδης για εκλογές το καλοκαίρι: Τα μπάνια του λαού είναι ιερά
- ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ - Παπουτσάνης: Ανακοίνωση Γνωστοποίησης Συναλλαγών
- Βαριά ήττα για Παναθηναϊκό και για παχιά λόγια – Αποχαιρέτησε το Final4 της Euroleague
- Trastor: Στα €1 ανά μετοχή η τιμή διάθεσης για τις 150 εκατ. νέες μετοχές
- Στο Πεκίνο ο Τραμπ για εμπόριο, τεχνολογία και γεωπολιτική ισχύ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








