Οικονομία

ΕΚΤ: Ο δομικός πληθωρισμός πιθανώς έχει κορυφωθεί

Φαίνεται να έφτασε στο ανώτατο σημείο του το πρώτο εξάμηνο του 2023 - Προσδοκίες για τερματισμό στις αυξήσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει πιθανώς κορυφωθεί, υποδεικνύοντας επιβράδυνση της αύξησης και άλλων τιμών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για μία εκτίμηση η οποία ενδέχεται να εδραιώσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα διακόψει τον Σεπτέμβριο το σερί εννέα διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς ο υποκείμενος πληθωρισμός, που φιλτράρει τις πιο ασταθείς τιμές, παρακολουθείται στενά από τους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το άρθρο, «ο μέσος όρος και το διάμεσο επίπεδο του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι πιθανότατα κορυφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023».

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα απαριθμεί περίπου 10 δείκτες υποκείμενου πληθωρισμού — που κυμαίνονται από μέτρα που απλώς εξαλείφουν τις παραδοσιακά ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έως πιο εξελιγμένους δείκτες που χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για να επικεντρωθούν σε επίμονες συνιστώσες.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, η πλειονότητα των δεικτών παρείχε ένα χρήσιμες ενδείξεις για το πού κατευθύνονταν οι συνολικά οι τιμές καταναλωτή σε «μεσοπρόθεσμη βάση», ένας σκόπιμα ασαφής όρος που γενικά θεωρείται ότι σημαίνει αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με το άρθρο, που δημοσιεύθηκε σήμερα στα οικονομικά δελτία της ΕΚΤ, «τα περισσότερα» από τα μέτρα υποκείμενου πληθωρισμού που παρατηρήθηκαν «έδειχναν σημάδια υποχώρησης» και η τελευταία μέτρηση για τον Ιούλιο ήταν «σε γενικές γραμμές σύμφωνη» με τις προσδοκίες.

Παρόλο δε που οι αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών επιταχύνθηκαν και τον Ιούλιο, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ο δικός της δείκτης PCCI (Persistent and Common Component of Inflation) «δείχνει ότι έχει αρχίσει να μειώνεται και για τις υπηρεσίες».

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι δείκτες της για τον υποκείμενο πληθωρισμό εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα μεταξύ του 2,9% και του 6,9% τον Ιούνιο, αλλά εκείνοι με τη μεγαλύτερη προγνωστική ισχύ βρίσκονταν «στο κάτω μισό αυτού του εύρους».

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός πληθωρισμός, όπως θεωρείται ο δείκτης τιμών καταναλωτή, υποχώρησε στο 5,3% τον Ιούνιο με το δομικό μέρος όμως (που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων) να εμφανίζει ρυθμό αύξησης 6,6%.

Ο στόχος της ΕΚΤ για τον ετήσιο πληθωρισμό είναι πέριξ του 2%.

close menu