Διεθνή

ΕΚΤ: Οι φτωχές τραπεζικές αποτιμήσεις “φρενάρουν” την ανάπτυξη

Τα κέρδη των τραπεζών έχουν αυξηθεί από τα υψηλότερα επιτόκια αλλά οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο έχουν μείνει πίσω

Οι χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών της ευρωζώνης φαίνεται να αντανακλούν ανησυχίες για τον πιστωτικό κίνδυνο και τις πληρωμές των μετόχων, γεγονός που πιθανόν να επιβαρύνει τη μελλοντική πιστωτική ανάπτυξη μέσω αυστηρότερων όρων για τους δανειολήπτες, αναφέρει σε άρθρο της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τα κέρδη των τραπεζών έχουν αυξηθεί φέτος, εν μέρει λόγω των υψηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ που επέτρεψαν στους δανειστές να ενισχύσουν τα καθαρά έσοδά τους από τόκους, αλλά οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο έχουν μείνει πίσω και πολλές τράπεζες φαίνεται να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη.

Η ΕΚΤ υποστήριξε ότι η έκθεση των τραπεζών στον αυξανόμενο εταιρικό πιστωτικό κίνδυνο και η αντίληψη των μετοχών ως μετοχών αξίας παίζουν μεγάλο ρόλο στις στάσιμες αποτιμήσεις.

Ο κίνδυνος φορολόγησης της ροής εισοδήματος από μερίσματα επηρεάζει εντονότερα τις αποτιμήσεις σε σχέση με τις μετοχές ανάπτυξης, οι οποίες επανεπενδύουν εσωτερικά τις ταμειακές ροές και αναμένεται να τις επιστρέψουν στους επενδυτές στο πιο μακρινό μέλλον, σημειώνει η ΕΚΤ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu