Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κράτησε ορθάνοιχτη τη βεντάλια επιλογών της για το μέγεθος και τον αριθμό των μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ, δηλώνοντας ότι θα εξαρτηθούν από σειρά μεταβλητών.
«Το πόσο πιο πέρα και πόσο γρήγορα πρέπει να προχωρήσουμε θα βασιστεί στα νέα δεδομένα και στις επικαιροποιημένες προοπτικές, στην επιμονή των κραδασμών, στην αντίδραση των μισθών και των προσδοκιών για πληθωρισμό, καθώς και στην εκτίμησή μας για τον αντίκτυπο της πολιτικής στάσης μας», είπε η Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι προσαρμογές των επιτοκίων χρειάζονται λίγο χρόνο για να γίνουν αισθητές στην οικονομία, εξήγησε η επικεφαλής της ΕΚΤ. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μισθοί αυξάνονται, και παρακολουθούμε τις επιπτώσεις τους. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι συνετή, ώστε να μη συμβάλει στις πληθωριστικές πιέσεις. Η ισχυρή αγορά εργασίας πιθανότατα υποστηρίζει τους υψηλότερους μισθούς».
Τέλος, η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές για τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της ΕΚΤ.
Οι επενδυτές επικεντρώνουν τις εικασίες τους στο μέγεθος της αύξησης επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Κύριο στοίχημα, αν η αύξηση θα δείξει 50 ή 75 μονάδες βάσης, καθώς και σε ποιο σημείο θα κορυφωθεί το κόστος δανεισμού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Transocean: Η υπεράκτια πετρελαϊκή εταιρεία εξαγοράζει τη Valaris έναντι 5,8 δισ. δολαρίων
- ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- Crypto και αγορές 2026: Το ρίσκο, η ψευδαίσθηση της ασφάλειας και οι υπερβολές
- Eli Lilly: Εξαγοράζει με 2,4 δισ. δολάρια την Orna Therapeutics
- Intracom: Απέκτησε το 7,9% της Real Consulting
- Πρόστιμα από ΔΙΜΕΑ σε τρία σούπερ μάρκετ και δύο εισαγωγείς
- ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤOΧΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

European Central Bank@ecb






