Τράπεζες

Εκτός Natwest η Άλισον Ρόουζ μετά το σοβαρό σφάλμα της

Η Alison Rose διέρρευσε στοιχεία για το λογαριασμό του Nigel Farage.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του NatWest, Άλισον Ρόουζ (Alison Rose) παραιτήθηκε με άμεση ισχύ την Τετάρτη, αφού παραδέχτηκε ότι έκανε «σοβαρό λάθος κρίσης», διαρρέοντας σε δημοσιογράφο του BBC Business τον Simon Jack. τη σχέση του πρώην Νάιτζελ Φάρατζ (Nigel Farage) με την τράπεζα.

Την Άλισον Ρόουζ θα αντικαταστήσει για περίοδο 12 μηνών ο Paul Thwaite, επικεφαλής των εμπορικών και θεσμικών επιχειρήσεων της τράπεζας.

Η NatWest αντιμετώπισε έντονη κριτική σχετικά με την απόφαση της θυγατρικής της Coutts να κλείσει τους λογαριασμούς του Farage γιατί οι αξίες της τράπεζας δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες του Φάρατζ.

Αρχικά το διοικητικό συμβούλιο στήριξη την Ρόουζ, όταν το θέμα δημοσιοποιήθηκε. Ομως στη συνέχεια η ίδια παραιτήθηκε.

Ορισμένοι μεγάλοι επενδυτές του NatWest ασκούν επίσης πίεση στον πρόεδρο της τράπεζας, Howard Davies να παραιτηθεί για κακή διαχείριση των επιπτώσεων, λέγοντας ότι η Ρόουζ είχε thn «πλήρη εμπιστοσύνη» του διοικητικού συμβουλίου.

Σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) την Τετάρτη, ο Φάρατζ ζήτησε να πέσουν περισσότερα κεφάλια μετά την παραίτηση της Ρόουζ.

Την Τρίτη, ο Farage είπε στην ομώνυμη τηλεοπτική του εκπομπή ότι η Ρόουζ είναι «ανίκανη» να διευθύνει μια τράπεζα. Κατηγόρησε επίσης τον διευθύνοντα σύμβουλο της Coutts, Peter Flavel.

Το BBC ζήτησε συγγνώμη τη Δευτέρα από τον Φάρατζ , αφού αρχικά ανέφερε ότι οι λογαριασμοί του έκλεισαν αφού έπεσε κάτω από το οικονομικό όριο που απαιτείται για να είναι πελάτης της Coutts.

«Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι», έγραψε . Ελπίζω ότι αυτό χρησιμεύει ως προειδοποίηση για τον τραπεζικό κλάδο», είπε, δεσμευόμενος να μιλήσει και για άλλα άτομα που έκλεισαν τους λογαριασμούς τους.

Οι μετοχές της NatWest υποχώρησαν 4% στο Λονδίνο.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι οι υπουργοί ήταν δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε η Rose και ότι έκανε «το σωστό» με την παραίτηση. Η NatWest παραμένει κατά 39% κρατική μετά τη διάσωσή της στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-9.

“Ελπίζω ολόκληρος ο χρηματοοικονομικός τομέας να μάθει από αυτό το περιστατικό. Ο ρόλος του είναι να εξυπηρετεί τους πελάτες σωστά και δίκαια – όχι να τους λέει πώς ή τι να σκεφτούν”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών Άντριου Γκρίφιθ στην πλατφόρμα X.

close menu