Φθηνότερο κατά 2,02% σε σχέση με πέρυσι θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η οποία βασίζει την εκτίμησή της αυτή σε δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών από τις 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2014.
Συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα, 144,76 ευρώ έναντι 147,75 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 151,56 το 2012.
Η μικρή αυτή πτώση των περίπου 3 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 2,02%), σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2013, οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών στα κρεατικά (-2,88% – δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), αλλά και στο μειωμένο κόστος των ποτών και αναψυκτικών (-6,13%).
Αναλυτικά:
Στην κατηγορία των κρεατικών η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφεται στην τιμή του αρνιού (-7,14%), η οποία κυμαίνεται στα 6,5 ευρώ/κιλό. Ακολουθεί η μείωση της τιμής του χοιρινού (-5,13%), ενώ στον αντίποδα αύξηση της τάξεως του 10% εμφανίζει η τιμή της γαλοπούλας.
Ανάλογη πτωτική τάση παρατηρείται και στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, όπως τα αναψυκτικά (-6,38%) και τα κρασιά (μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του (14,4%), με εξαίρεση την οριακή άνοδο της τιμής της μπύρας (2,52%).
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, μία επιπλέον παράμετρος που συμβάλλει θετικά, έστω και σε μικρότερο βαθμό στη συρρίκνωση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε ετήσια βάση, εντοπίζεται στην πτώση των τιμών της κατηγορίας των γλυκών/εδεσμάτων, καθώς, σε σχέση με το 2013, η μεσοσταθμική μείωση στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες προσεγγίζει το 2% (-1,85%).
Το κόστος προμήθειας φρούτων και των οπωροκηπευτικών κινείται σε υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα (1,56%), με την τιμή του λάχανου (34,4%) και της ντομάτας (16,4%) να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σε αντίθεση με την υποχώρηση της τιμής της πατάτας (-16,9%) και των μήλων (-11,7%)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωπαϊκά ομόλογα: Βαθαίνει το sell-off μετά την προειδοποίηση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
- Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας: Άλμα 26,3% στα καθαρά κέρδη το α΄ εξάμηνο
- Μητσοτάκης και Μαρέβα υποδέχθηκαν την Αμάλ Κλούνεϊ στο Μαξίμου – Στο τραπέζι τα Γλυπτά του Παρθενώνα
- Wall Street: Πληθωρισμός και πετρέλαιο στριμώχνουν τις μετοχές – Στο επίκεντρο ξανά η Fed
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρές απώλειες, αλλά κλείσιμο κάτω από τις 2.700 μονάδες – Αντιστάθηκαν τράπεζες, ΔΑΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- ΓΕΝ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - Οικονομική έκθεση ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (2026,Εξαμηνιαία,Μητρική)
- ΔΕΔΔΗΕ: «Πράσινο φως» για επένδυση 33,4 εκατ. ευρώ στην υπογειοποίηση δικτύων στην Κηφισιά
- ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








