Οικονομία

Ελαιόλαδο: Γεμίζει με τενεκέδες η μαύρη αγορά – Απώλειες ΦΠΑ 60 με 70 εκατ. ευρώ – Καμπανάκι και για νοθεία

70.000 τόνοι λαδιού διακινούνται στην εγχώρια αγορά σε τενεκέδες, χωρίς παραστατικά - Υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, προειδοποιεί ο ΕΦΕΤ

Στο χύμα και αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδο συνεχίζουν να επιμένουν οι Έλληνες καταναλωτές, αυξάνοντας τον λεγόμενο «μαύρο» τζίρο, όπως επίσης και τις ευκαιρίες των κερδοσκόπων για νοθεία και άλλες κακόβουλες πρακτικές.

Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, καθώς το 75% συνεχίζει να προμηθεύεται ελαιόλαδο για οικιακή κατανάλωση σε τενεκέδες ή πλαστικά δοχεία, πιστεύοντας πως είναι φθηνότερο και καλύτερης ποιότητας από τα τυποποιημένα.

Συνολικά, περίπου 70.000 τόνοι διακινούνται στην εγχώρια αγορά χύμα, χωρίς παραστατικά, ενώ σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς σχεδόν το 70% των δειγμάτων χύμα ελαιολάδου που έχουν ληφθεί κατά καιρούς στο πλαίσιο ελέγχων είναι ακατάλληλα ή στη χειρότερη περίπτωση νοθευμένα.

Την ίδια ώρα, οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία υπολογίζονται σε 60-70 εκατ. ευρώ, μόνο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ.

Η εμφάνιση περιπτώσεων νοθείας ελαιολάδου, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των καταγγελιών που υποβάλλονται τελευταία στον Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσουν συστηματικοί έλεγχοι σε εγκαταστάσεις τυποποίησης ελαιολάδου και σε επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης.

Καθαρή απάτη

Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση του Φορέα, η οποία κάνει λόγο πως «η νοθεία του ελαιολάδου συνιστά απάτη που επιφέρει οικονομικές απώλειες στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η απάτη κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νόμιμο εμπόριο και τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις».

Εξ ορισμού, ένα χύμα προϊόν δεν μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητά του. Μάλιστα, το Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά από ανάλυση δειγμάτων χύμα ελαιολάδου, είχε βρει ότι μόλις το 30% ανήκε στην κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου, ενώ τα υπόλοιπα δείγματα ήταν ελαιόλαδα είτε υποβαθμισμένης κατηγορίας είτε ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον απολογισμό των ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2022:

  • επί συνόλου 156 ελέγχων σε εγκαταστάσεις παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου εντοπίστηκαν 14 μη συμμορφώσεις (εκ των οποίων 1 αφορούσε νοθεία και 5 επισήμανση)
  • στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων δειγματοληψίας και ανάλυσης:
  • επι συνόλου 141 δειγμάτων ελαιολάδου τα οποία λήφθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Επισήμου Ελέγχου Επαλήθευσης των Προδιαγραφών Εμπορίας Ελαιολάδου εντοπίστηκαν 21 μη συμμορφώσεις
  • επι συνόλου 50 δειγμάτων ελαιολάδου τα οποία λήφθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Επισήμου Ελέγχου Αυθεντικότητας – Νοθείας σε Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, εντοπίστηκαν 7 μη συμμορφώσεις.

Τουλάχιστον 40-50.000 τόνοι χύμα ελαιόλαδο στην αγορά.

«Κακή χρονιά»

Ενδεικτικό της κακής χρονιάς για την παραγωγή ελαιολάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν και πρόσφατο δημοσίευμα του βρετανικού Guardian που αναφέρεται και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μόλις 200.000 τόνοι, χαμηλότερη από πέρυσι, εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης και προβλήματα με δάκο και γλοιοσπόριο στις ελιές.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu