Επενδύσεις

Elan Capital: Και ο Ρένος Δημητρίου κοιτάζει Αθήνα, μετά τα hedge funds των Rokos και Millennium

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Το hedge fund των άνω των 4 δισ. δολαρίων εξετάζει γραφείο στην ελληνική πρωτεύουσα

Ένα ακόμη όνομα από τη διεθνή βιομηχανία των hedge funds βάζει την Αθήνα στον χάρτη των πιθανών επόμενων προορισμών του. Η Elan Capital Management, το hedge fund που ίδρυσε ο ελληνικής καταγωγής Ρένος Δημητρίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει γραφείο στην ελληνική πρωτεύουσα, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα επιχειρεί να αξιοποιήσει τη μετακίνηση κεφαλαίων και κορυφαίων στελεχών από το Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η Elan έχει πραγματοποιήσει προκαταρκτικές επαφές με τις ελληνικές αρχές καθώς αξιολογεί τις επιλογές της. Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Εκπρόσωπος της εταιρείας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχόλιο.

Η περίπτωση της Elan έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια αλληλουχία εξελίξεων που μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξε αισθητά τη θέση της Αθήνας στον διεθνή χάρτη των εναλλακτικών επενδύσεων.

Ηδη ο Chris Rokos, ιδρυτής της Rokos Capital Management, σχεδιάζει να μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του από τη Βρετανία στην Ελλάδα και, παράλληλα, να δημιουργήσει γραφείο της εταιρείας του στην Αθήνα.

Η Rokos Capital διαχειρίζεται περίπου 22 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, γεγονός που μετατρέπει την κίνηση σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από τη μεταφορά της προσωπικής φορολογικής έδρας ενός δισεκατομμυριούχου. Πρόκειται για πιθανή εγκατάσταση πραγματικής επενδυτικής δραστηριότητας και προσωπικού στην Ελλάδα.

Ο Rokos ήταν, επιπλέον, ένας από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκτιμάται ότι κατέβαλε περίπου 330 εκατ. λίρες σε φόρους την τελευταία χρονιά, πριν γίνει γνωστό το σχέδιο μετακίνησής του. Η επιλογή της Ελλάδας συνδέθηκε έτσι άμεσα με τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο City για την αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση και την κατάργηση του παλαιού βρετανικού καθεστώτος non-dom.

Λίγο αργότερα, το ενδιαφέρον απέκτησε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις με τη Millennium Management του Izzy Englander. Το πολυστρατηγικό hedge fund, με περισσότερα από 97 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, προετοιμάζεται να ανοίξει το πρώτο του γραφείο στην Αθήνα και έχει συζητήσει με τις ελληνικές αρχές τόσο τη δημιουργία της εγκατάστασης όσο και τη μεταφορά στελεχών. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο Rahul Chopra, portfolio manager της Millennium με έδρα το Λονδίνο.

Η Millennium έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ελληνική προσπάθεια. Σε αντίθεση με μια μεμονωμένη αλλαγή φορολογικής κατοικίας, ένα γραφείο ενός ομίλου αυτού του μεγέθους μπορεί να σημαίνει traders, portfolio managers, αναλυτές, υποστηρικτικές υπηρεσίες και, σταδιακά, μεγαλύτερη σύνδεση της Αθήνας με τα διεθνή κέντρα διαχείρισης κεφαλαίων.

Στο ίδιο κάδρο έχει μπει και η Verition Fund Management, η οποία επίσης διερευνά το ενδεχόμενο δημιουργίας γραφείου στην Αθήνα. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση. Οι Rokos, Millennium και Verition διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια που έχουν υπολογιστεί σε περίπου 134 δισ. δολάρια.

Η Elan προσθέτει μια διαφορετική διάσταση

Η πιθανή παρουσία της Elan ενισχύει αυτή την εικόνα και για έναν ακόμη λόγο, ο ιδρυτής της, Ρένος Δημητρίου, έχει προσωπικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Ο Δημητρίου έφυγε από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ σε νεαρή ηλικία, αφού απέκτησε πράσινη κάρτα στα 15 του χρόνια, και στη συνέχεια ακολούθησε πολυετή καριέρα στις διεθνείς αγορές. Μεταξύ των προηγούμενων εργοδοτών του βρίσκονται η Royal Bank of Scotland, η Deutsche Bank και η Lehman Brothers.

Πριν ιδρύσει την Elan, εργαζόταν στην Pine River Capital Management. Αποχώρησε για να δημιουργήσει το δικό του ανεξάρτητο hedge fund, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2018.

Η Elan ειδικεύεται σε στρατηγικές relative value στις αγορές σταθερού εισοδήματος και σήμερα έχει παρουσία στο Λονδίνο, το Ελσίνκι και τη Σιγκαπούρη. Στις αρχές του 2025 διαχειριζόταν περισσότερα από 4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με επενδυτικό έγγραφο που είχε δει το Bloomberg.

Το ελληνικό φορολογικό «όπλο»

Πίσω από το αυξανόμενο ενδιαφέρον βρίσκεται μια συντονισμένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει τη χώρα ανταγωνιστικότερη απέναντι σε παραδοσιακούς και νέους χρηματοοικονομικούς κόμβους. Η Ελλάδα διαθέτει ήδη το καθεστώς για εύπορους νέους φορολογικούς κατοίκους, μέσω του οποίου επιλέξιμα φυσικά πρόσωπα μπορούν να καταβάλλουν 100.000 ευρώ ετησίως για τα εισοδήματα εξωτερικού, για περίοδο έως 15 ετών.

Το κρίσιμο νέο στοιχείο για τη βιομηχανία των funds είναι, όμως, η ειδική μεταχείριση στελεχών hedge funds και private equity. Το νέο πλαίσιο προβλέπει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, φορολόγηση 5% σε bonus και carried interest, αντί για τον υψηλότερο συντελεστή που ίσχυε προηγουμένως.

Για να μην εξελιχθεί το καθεστώς απλώς σε όχημα φορολογικής μετεγκατάστασης χωρίς πραγματική οικονομική δραστηριότητα, συνδέεται με προϋποθέσεις ουσιαστικής παρουσίας. Μεταξύ αυτών έχει αναφερθεί ετήσια λειτουργική δαπάνη τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ για τις εταιρείες που αξιοποιούν το πλαίσιο.

Έτσι, ο στόχος δεν είναι μόνο να μετακομίσουν στην Ελλάδα εύποροι fund managers, αλλά να μεταφερθεί μαζί τους μέρος της επιχείρησης: προσωπικό, μισθοί, γραφεία, νομικές και λογιστικές υπηρεσίες και δραστηριότητες trading και επενδυτικής διαχείρισης.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu