Στην ExxonMobil μεταβιβάζεται το ποσοστό της Total στους υδρογονάνθρακες της Κρήτης, όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για τον Όμιλο.
_x000D_
Ειδικότερα, η Total αποχωρεί και το ποσοστό της παίρνει κατά κύριο λόγο η EXXON που αυξάνει το δικό της στο 70% ενώ τα ΕΛΠΕ διατηρούν το 30%.
_x000D_
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς η EXXON καθίσταται ο LEADER στης κοινοπραξίας σε έναν κομβικό τομέα που απαιτεί τεχνογνωσία και κεφάλαια, ενώ τα ΕΛΠΕ παραμένουν διατηρώντας τις επιχειρηματικές προοπτικές ακέραιες.
_x000D_
_x000D_
_x000D_
_x000D_
Η συμφωνία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς ο γεωπολιτικός παράγοντας και η παρουσία του αμερικανικού κολοσσού με επενδυτικό ενδιαφέρον στα ελληνικά ύδατα ανεβάζει δίνουν ειδικό βάρος στις έρευνες.
_x000D_
_x000D_
Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ
Μετά την ενημέρωση για την απόφαση απόσυρσης της ΤotalEnergies, οι ανάδοχοι των Συμβάσεων Μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης» (Ν.4631/2019) και στην θαλάσσια περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης» (Ν.4628/2019), διαπραγματεύθηκαν για τη διευθέτηση των σχετικών θεμάτων που προκύπτουν από την εν λόγω αποχώρηση.
_x000D_
Ήδη τα μέρη συμφώνησαν όπως το ποσοστό της ΤotalEnergies EP Greece B.V. (40%) στις Συμβάσεις Μίσθωσης θα αναλάβουν η ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete)
B.V. (κατά ποσοστό 75% του 40%) και οι θυγατρικές της Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (κατά ποσοστό 25% του 40%), με την εκπλήρωση των σχετικών οικονομικών και λοιπών υποχρεώσεων της TotalEnergies EP Greece B.V.. Ως εκ τούτου, το ποσοστό της ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V., η οποία θα αναλάβει και τα καθήκοντα του Εντολοδόχου, θα ανέλθει σε 70% και το ποσοστό των θυγατρικών της Εταιρείας σε 30%, σε κάθε μια από τις εν λόγω συμβάσεις.
_x000D_
Σημειωτέον ότι η συναλλαγή, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών, δεν αναμένεται να έχει ουσιώδη επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ανεστίδης: Με εντολή εισαγγελέα, δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία για διακεκριμένη απάτη
- Καρυστιανού ρωτά Πιτσιλή: Διαφάνεια ή στοχοποίηση;
- Διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα
- Βρετανία: “Δεν θέλω ούτε μία ημέρα απεργιών το 2026” διεμήνυσε ο υπ. Υγείας προς γιατρούς
- Τουρκία: Επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας στη Δαμασκό
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ ενισχύεται στα 1,1736 δολάρια
- ΤτΕ: Ανθεκτική παγκόσμια οικονομία και αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου
- Ευλογιά Αιγοπροβάτων: Καταβλήθηκαν 2,43 εκατ. ευρώ σε 11 Περιφέρειες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








