Το βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν το β’ τρίμηνο του 2023 με φορτηγά εθνικών και διεθνών μεταφορών ανήλθε σε 77.760,4 χιλιάδες τόνους έναντι 71.974,2 χιλιάδων τόνων κατά το β’ τρίμηνο του 2022
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της έρευνας οδικών εμπορευματικών μεταφορών για το β’ τρίμηνο του 2023.
▪ Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παρατηρείται αύξηση 8,0% του βάρους των φορτίων / εμπορευμάτων που διακινήθηκαν με φορτηγά οχήματα ταξινομημένα στην Ελλάδα, το β’ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022.
Ειδικότερα, το βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν το β’ τρίμηνο του 2023 με φορτηγά εθνικών και διεθνών μεταφορών ανήλθε σε 77.760,4 χιλιάδες τόνους έναντι 71.974,2 χιλιάδων τόνων κατά το β’ τρίμηνο του 2022. Τα τονοχιλιόμετρα ανήλθαν σε 5.194.111,1 χιλιάδες το β’ τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας μείωση 0,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 οπότε είχαν ανέλθει σε 5.216.951,4 χιλιάδες.
▪ Σε ό,τι αφορά στον τύπο φορτίου με τόπο φόρτωσης την Ελλάδα (είδος συσκευασίας μεταφοράς εμπορευμάτων), από την άποψη του βάρους των μεταφερθέντων φορτίων το β’ τρίμηνο του 2023 έναντι του β’ τριμήνου του 2022, παρατηρείται αύξηση στις κατηγορίες «Εμπορευματοκιβώτια», «Εμπορεύματα σε παλέτες», «Κινητές, αυτοκινούμενες μονάδες» και «Λοιπές κατηγορίες συσκευασίας» με σημαντικότερη σε απόλυτες τιμές στην κατηγορία «Εμπορευματοκιβώτια» κατά 2.867,6 χιλ. τόνους, ενώ μείωση σε απόλυτες τιμές παρατηρείται στην κατηγορία «Υγρά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)» κατά 927,7 χιλ. τόνους.
Από την άποψη των τονοχιλιομέτρων, αύξηση παρατηρείται στις κατηγορίες «Κινητές, αυτοκινούμενες μονάδες» και «Λοιπές κατηγορίες συσκευασίας» με σημαντικότερη αύξηση σε απόλυτες τιμές στην κατηγορία «Λοιπές κατηγορίες συσκευασίας» κατά 145.551,9 χιλ. τονοχιλιόμετρα, ενώ μείωση σε απόλυτες τιμές παρατηρείται στις κατηγορίες «Υγρά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)» κατά 60.088,0 χιλ. τονοχιλιόμετρα και «Εμπορευματοκιβώτια» κατά 31.880,4 χιλ. τονοχιλιόμετρα.
▪ Παρουσιάζονται επίσης τα στοιχεία φορτώσεων κατά Μεγάλη Γεωγραφική Περιοχή από την άποψη του βάρους των φορτίων και των διανυθέντων τονοχιλιομέτρων. Ειδικότερα, ποσοστό 37,3% των φορτώσεων πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα σημειώνοντας αύξηση 18,8% το β’ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2022. Κατά την σύγκριση της ιδίας χρονικής περιόδου, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στη Αττική κατά 22,4%.
▪ Αντίστοιχα οι περισότερες εκφορτώσεις (ποσοστό 37,4%) πραγματοποιήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 21,4% το β’ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2022. Κατά την σύγκριση της ιδίας χρονικής περιόδου, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στη Αττική κατά 21,6%.
Δείτε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- LVMH: Τα αποτελέσματα β΄τριμήνου δεν έπεισαν για ουσιαστική ανάκαμψη της πολυτέλειας
- Πυρκαγιές στη Γαλλία: Νέες εκκενώσεις κοινοτήτων με απομάκρυνση 4.000 ανθρώπων από το Μπορντό
- ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
- ΟΠΕΚ+: Στο τραπέζι «πάγωμα» της αύξησης παραγωγής πετρελαίου μετά τον Σεπτέμβριο
- Meta και BlackRock επενδύουν σε data center στο Τέξας αξίας 14 δισ. δολαρίων
- Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στη νότια Ιαπωνία – Φόβοι για νεκρούς μετά από έκρηξη σε εμπορικό κέντρο
- Θερμή υποδοχή στην Εθνική πόλο για την κατάκτηση του World Cup
- Κικίλιας: Χωρίς αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για δεύτερη συνεχή χρονιά
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








