Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε 6% ο τζίρος της βιομηχανίας τον Μάρτιο σε ετήσια βάση

Σε σχέση με τον Φεβρουάριο ο τζίρος της βιομηχανίας κατέγραψε αύξηση 4,9%

Πτώση 6% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Μάρτιο σε ετήσια βάση καταγράφεται στα στοιχεία του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Τις μεγαλύτερες μειώσεις κατέγραψαν τα Ορυχεία – Λατομεία κατά 15,7% και η Μεταποίηση κατά 5,9%.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023, παρουσίασε μείωση 6,0% έναντι αύξησης 3,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022. 

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 4,9%

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2023 – Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023, παρουσίασε μείωση 6,2%, έναντι αύξησης 26,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Εξέλιξη Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, μηνός Μαρτίου 2024 

Ι. Σύγκριση Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, μηνός Μαρτίου 2024, με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2023 

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 6,0% τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023, προήλθε: 

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας: 

 • Μείωση κατά 15,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων. 
 • Μείωση κατά 5,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: χαρτοποιίας κατασκευής χάρτινων προϊόντων, παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, κατασκευής ειδών ένδυσης, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, παραγωγής βασικών μετάλλων.

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: 

 • Μείωση κατά 10,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς. 
 • Μείωση κατά 3,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.

ΙΙ. Σύγκριση Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς, μηνός Μαρτίου 2024, με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2023 

Η μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς κατά 3,1% τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας: 

 • Μείωση κατά 3,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: χαρτοποιίας και κατασκευής χάρτινων προϊόντων, παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, παραγωγής βασικών μετάλλων, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων. 
 • Αύξηση κατά 0,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε από τη μεταβολή του δείκτη του διψήφιου κλάδου: λοιπών ορυχείων και λατομείων.

ΙΙΙ. Σύγκριση Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς, μηνός Μαρτίου 2024, με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2023 

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 10,4% τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023, προήλθε:

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:

• Μείωση κατά 27,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων. 

 • Μείωση κατά 10,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α., κατασκευής ειδών ένδυσης, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, παραγωγής βασικών μετάλλων. 

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: 

 • Μείωση κατά 17,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς Ευρωζώνης.
 • Μείωση κατά 5,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς εκτός Ευρωζώνης .

 1. Σύγκριση Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, μηνός Μαρτίου 2024, με τον αντίστοιχο δείκτη Φεβρουαρίου 2024 

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 4,9% τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2024, προήλθε:

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας :

 • Αύξηση κατά 5,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. 
 • Μείωση κατά 21,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. 

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: 

 • Αύξηση κατά 8,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς. 
 • Αύξηση κατά 3,0% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu