Η κατάσταση ήταν και παραμένει τραγική γιατί μετά το φαινόμενο της κακοκαιρίας εξελίσσονται παράλληλα και άλλα φαινόμενα που έχουν να κάνουν με αρρώστιες των ζώων, με μολύνσεις και με το πρόσφατο φαινόμενο των νεκρών ψαριών που ερήμωσε τις πολυσύχναστες παραλίες του Βόλου
Ενας χρόνος συμπληρώθηκε από την κακοκαιρία Daniel που έπληξε την Θεσσαλία. Η κακοκαιρία ξεκίνησε από το Ιόνιο στις 4 Σεπτεμβρίου και επεκτάθηκε την επόμενη ημέρα στη Θεσσαλία. Αφησε πίσω της σοβαρές καταστροφές στις περιοχές του Βόλου, του Νοτίου Πηλίου, της Λάρισας και της Καρδίτσας, με πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές. Οι υπερχειλίσεις ποταμών, όπως του Πηνειού, πλημμύρισαν ολόκληρα χωριά, καταστρέφοντας υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις.
Η κατάσταση ήταν και παραμένει τραγική, με τους κατοίκους να παλεύουν μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση της ζωής τους και των περιουσιών τους. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι συνεχείς. Από πέρυσι μέχρι σήμερα η κατάσταση έχει χειροτερεύσει γιατί εξελίσσονται παράλληλα και άλλα φαινόμενα που έχουν να κάνουν με αρρώστιες των ζώων, με μολύνσεις και με άλλα φαινόμενα όπως τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια, που ξεβράστηκαν στον Παγασητικό με αποτέλεσμα και πάλι το νέκρωμα της περιοχής εν μέσω μάλιστα καλοκαιριού.
Από τα μεγαλύτερα πλήγματα είναι η καταστροφή των κτηνοτροφικών μονάδων και της απώλειας του φυσικού κεφαλαίου, γεγονότα που έχουν σοβαρές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες. Οι κάτοικοι προσπαθούν να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά μέχρι τώρα αρκετοί – κυρίως οι γεωργοί με φυτικό κεφάλαιο δεν έχουν ακόμα λάβει τις αποζημιώσεις τους. Δεκάδες κάτοικοι έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Η πορεία της κακοκαιρίας
Στις 5 Σεπτεμβρίου, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου. Την ίδια μέρα, η Ζαγορά δέχθηκε 1.092 χιλιοστά βροχής, 55 φορές περισσότερες από τις μέσες βροχοπτώσεις της χώρας για τον ίδιο μήνα. Η Πορταριά κατέγραψε επίσης νέο ρεκόρ βροχόπτωσης με 884 χιλιοστά. Δεν ήταν δυνατή η μέτρηση περαιτέρω χιλιοστών βροχοπτώσεων επειδή ο μετεωρολογικός σταθμός στη συνέχεια απέτυχε να δώσει στοιχεία.
Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο χείμαρρος Κραυσίδωνας, που πηγάζει από το Πήλιο, ξεχείλισε στις όχθες του στο Βόλο και κατέστρεψε μια γέφυρα και ένα γηροκομείο, ενώ παρέσυρε αυτοκίνητα, λεωφορεία, δέντρα και άλλα βαριά αντικείμενα στο πέρασμά του.
Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο βασικός αυτοκινητόδρομος μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έκλεισε και τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ των δύο πόλεων ανεστάλησαν. Επίσης περισσότεροι από 800 άνθρωποι χρειάστηκε να διασωθούν από την ΕΜΑΚ μέσα από κτίρια και γέφυρες που κατέρρευσαν και βυθισμένα χωριά. Στη Λάρισα, μετά το τέλος των βροχοπτώσεων στις 8 Σεπτεμβρίου, το νερό συνέχισε να ανεβαίνει, καθώς ο Πηνειός ποταμός υπερχείλισε στις όχθες του φτάνοντας σε στάθμη 9,5 μέτρων, σε σύγκριση με την κανονική στάθμη των 4 μέτρων.
Την ίδια μέρα, η συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα κατά τις πρωινές ώρες είχε σαν αποτέλεσμα την υπερχείλιση των ποταμών, με πολλά χωριά (όπως ο Βλοχός και η Μεταμόρφωση) να βυθιστούν κάτω από τα νερά και δεκάδες κατοίκους να εγκλωβιστούν. Κατά την επιχείρηση διάσωσης της ΕΜΑΚ στο χωριό Αστρίτσα Καρδίτσας, εντοπίστηκαν νεκρές, δύο ηλικιωμένες γυναίκες. Στο Μορφοβούνι Καρδίτσας αρκετά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ οι κάτοικοι στον Παλαμά ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών τους ή σε ψηλότερα σημεία προκειμένου να προστατευθούν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- EΛΤΑ Courier: Αποδίδει η εξυγίανση, γύρισε σε κέρδη από ζημιές
- Εμφανίστηκε ο εξαφανισμένος Στέφανος Κασσελάκης και δηλώνει παρών
- ΣΥΡΙΖΑ: Έκπτωτος και τυπικά ο Κασσελάκης – Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας
- Metron Analysis: Πτώση 29,8% για τη ΝΔ – Με 10,9% τρίτος ο Βελόπουλος – Στο 5,4% η Φωνή Λογικής
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις