Σχέδιο δύο φάσεων για την ελάφρυνση πολιτών και επιχειρήσεων στη Γερμανία παρουσίασε στο Βερολίνο επιτροπή εμπειρογνωνόμων, στην οποία συμμετέχει και ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής του σημαντικού γερμανικού συνδικάτου IG BCE (Industrie Gewerkschaft Bergbau, Chemie, Energie) Μιχαήλ Βασιλειάδης.
Το σχέδιο της επιτροπής, που έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τη γερμανική κυβέρνηση, περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την εφάπαξ ανάληψη των λογαριασμών φυσικού αερίου ιδιωτών καταναλωτών και επιχειρήσεων από το γερμανικό κράτος, σύμφωνα με την οικονομολόγο Βερόνικα Γκριμ.
Για τη βαριά βιομηχανία, όμως, η οποία συγκαταλέγεται στους πελάτες που καταλανώνουν υπέρογκες ποσότητες φυσικού αερίου, αναμένεται να ισχύσουν ειδικότερα μέτρα ήδη από τον Ιανουάριο του 2023. Εκεί προτείνεται να επιδοτοτηθεί έως και το 70% -βάσει των λογαριασμών του προηγούμενου έτους-, με την τιμή της κιλοβατώρας να υπολογίζεται στα 7 σεντ.
Πραγματισμός, λέει η κυβέρνηση – Άδικο μέτρο, λέει η Αριστερά
Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Βασιλειάδη, το κόστος των μέτρων υπολογίζεται σε 96 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, πρόκειται για προτάσεις πραγματισμού, οι οποίες σε πρώτο στάδιο συμβάλλουν άμεσα στην ελάφρυνση των πολιτών από τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου, και μακροπρόθεσμα, από αρχές του νέου έτους, σε μια πιο συστηματική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με μείωση των βαρών που καλούνται να επωμιστούν οι πολίτες και η πραγματική οικονομία.
Οι προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναμένεται να τεθούν σε διαβούλευση στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία στη συνέχεια θα αποφασίσει για την αποδοχή τους ή όχι, ώστε να λάβουν την κοινοβουλευτικό οδό.
Πρώτες αντιδράσεις υπάρχουν ήδη από το Κόμμα της Αριστεράς. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. Ντίτμαρ Μπαρτς χαρακτηρίζει τα προτεινόμενα μέτρα «ανεπαρκή» και «άδικα», δεδομένου ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των ενοικιαστών στη Γερμανία η ελάφρυνση από τον λογαριασμό ενός μήνα είναι πολύ λίγη. Όπως αναφέρει, βάσει των συγκεκριμένων προτάσεων, επωφελούνται εξίσου πλούσιοι ιδιοκτήτες υπερπολυτελών σπιτιών και απλοί ενοικιαστές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Pfizer: Επικράτησε της Novo Nordisk, εξαγοράζει με 10 δισ. δολάρια τη startup κατά της παχυσαρκίας Metsera
- Μελόνι: «Με την δεξιά στην κυβέρνηση, δεν θα εγκριθεί ποτέ ειδικός φόρος για τις μεγάλες περιουσίες»
- Καταδίκη από ΝΔ και Π. Μαρινάκη της επίθεσης με γκαζάκι στα γραφεία της Ομάδας Αλήθειας
- ΤτΕ: Μειώθηκαν οι συναλλαγές μέσω καρτών το α΄εξάμηνο
- Sky News: Ο Πούτιν «παραγκώνισε» τον Λαβρόφ γιατί το έκανε να μοιάζει «αδύναμος»
- Η Κύπρος ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ
- Μακρόν για την κλοπή στο Λούβρο: «Τα κοσμήματα θα βρεθούν»
- Κικίλιας: «Η αποτύπωση των συμφωνιών Ελλάδας – ΗΠΑ θα φανεί στο κόστος ζωής των Ελλήνων»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








