Διεθνή

Επενδυτικές τράπεζες: Η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε να τις σώσει στη Wall Street

Το 2022, μειώθηκαν κατά 94,8% οι δημόσιες εγγραφές στο αμερικανικό Χρηματιστήριο στερώντας από τις επενδυτικές τράπεζες - Η φετινή ανάκαμψη σχετίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της με εταιρείες που έχουν ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη (AI)

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες στη Wall Street έχουν «χτυπήσει τοίχο» και αυτό μεταφράζεται σε ισχυρό πλήγμα για τις επενδυτικές τράπεζες καθώς τους στερούν τα μεγάλα έσοδα που θα είχαν λειτουργώντας ως σύμβουλοι των deals ή των εισαγωγών στο Χρηματιστήριο που, όμως, δεν γίνονται.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN οι φόβοι για την πορεία της οικονομίας και η μεταβλητότητα της αγοράς έχουν περιορίσει σε βαθμό εξαφάνισης τις αρχικές δημόσιες εγγραφές (ΙΡΟs) στο Χρηματιστήριο. Το 2022, η αγορά των IPOs, δηλαδή, η είσοδος εταιρειών στο Χρηματιστήριο μειώθηκε κατά 94,8% στα 8 δισ. δολάρια, που συνιστά χαμηλό 32 ετών.

Η πορεία αυτή συνεχίστηκε και το 2023 με την Goldman Sachs να καταγράφει απότομη πτώση κερδών το περασμένο τρίμηνο, επικαλούμενη ακριβώς την απουσία αυτών των συναλλαγών. Συγκεκριμένα η Goldman κατέγραψε μείωση κατά περίπου 29% στα έσοδα της από τον κλάδο της τραπεζικής επενδυτικής.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Goldman, Ντέιβιντ Σόλομον, κατά την ενημέρωση των αναλυτών:

«Η δραστηριότητα της τραπεζικής επενδυτικής βρίσκεται στα χαμηλά της δεκαετίας και οι πελάτες φαίνεται πως τηρούν στάση “αποφυγής του κινδύνου” καθ’όλη τη διάρκεια του τριμήνου».

Στην τρέχουσα χρονιά έχουν πραγματοποιηθεί 78 δημόσιες εγγραφές, σημειώνοντας αύξηση κατά 22% από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της επενδυτικής τράπεζες Renaissance Capital και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών σχετίζονται με την τεχνολογία ή τεχνητή νοημοσύνη αναπτερώνοντας τις ελπίδες των τραπεζιτών.

Η κατασκευάστρια ημιαγωγών (chip) Arm με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθε στον Nasdaq νωρίτερα αυτό το μήνα με τη μετοχή της να ξεκινά τη διαπραγμάτευση στα $56, ή 10% πάνω από την αποτίμησή της κατά την εγγραφή της. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυξήθηκε σε σχεδόν 60 δισ. δολάρια στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή από το 2021.

Λίγες ημέρες αργότερα ήταν η σειρά της Instacart να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη δημόσια εγγραφή στα $42 ανά μετοχή, που μεταφράστηκαν σε κεφαλαιοποίηση για το διαδικτυακό παντοπωλείο πάνω από 11 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές και των δύο εταιρειών έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες κάτω από τα επίπεδα που κατέκτησαν κατά την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο, αλλά η ολοκλήρωση των εγγραφών τους ενθαρρύνει τους επενδυτές για την είσοδο των εταιρειών τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης.

Όσον αφορά το μέτωπο των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Μ&Α) σύμφωνα με έρευνα της EY το 80% των CEO των ΗΠΑ σχεδιάζει εντός του επόμενου έτους την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις εταιρείες τους, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένεται αύξηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της EY, Μιτς Μπερλιν «η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα συναντήσει στην καριέρα του κάθε Διευθύνοντας Σύμβουλος». Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο μεγαλύτερος όγκος των συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών θα αφορά εταιρείες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, τάση που ήδη έχει καταγραφει στο πρώτο εξάμηνο του έτους και σύμφωνα με τον Μπερλιν αναμένεται να αυξηθεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη εξαγορά της Splunk , μιας εταιρεία λογισμικού που έχει ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις υπηρεσίες της από την Cisco έναντι 28 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα αναλυτής της Wedbush με δηλώσεις του στο CNN υποστηρίζει ότι αναμένεται τεράστιο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών τους επόμενους 6-9 μήνες με επίκεντρο ακριβώς τις εταιρείες τεχνολογίας και ειδικότερα τις εταιρείες που έχουν ενσωματώσει την τενητή νοημοσύνη.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu