Διεθνή

Επιτόκια ΕΚΤ: Οι επενδυτές «ποντάρουν» στη μείωση, η Λαγκάρντ «διαβεβαιώνει» για το αντίθετο

Η ΕΚΤ δεν πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, λέει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρούνο Λε Μερ - «Η Λαγκάρντ ζει στον Άρη», σχολίασε ο ηγέτης της ιταλικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την Παρασκευή ότι η μείωση των επιτοκίων δεν είναι κάτι που εξετάζεται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ωστόσο οι επενδυτές ήδη ποντάρουν σε μειώσεις.

«Δεν έχουμε προφέρει καν τη λέξη», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, αφού η τράπεζα πραγματοποίησε τη 10η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της. Την ίδια ώρα οι αγορές χρήματος έκαναν λόγο για περίπου τρις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας το 2024, με την πρώτη να φαίνεται ήδη από τον Ιούνιο. Οι αναλυτές της Citigroup  και της Barclays αναμένουν «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής κατά μία   ποσοστιαία μονάδα.

Νέα κόντρα

Όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν είναι η πρώτη φορά που οι traders και η ΕΚΤ έρχονται σε αντιπαράθεση. Αλλά με δεδομένη την ξεκάθαρη τοποθέτηση της επικεφαλής της ΕΚΤ, οι κινήσεις των επενδυτών αποτυπώνουν το χάσμα ανάμεσα στο τι θεωρούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και τι οι επενδυτές ως την κατάλληλη απάντηση στο μείγμα υψηλού πληθωρισμού και ισχνής ανάπτυξης που διαμορφώνεται στην Ευρώπη.

«Δεν βλέπω την ΕΚΤ να καλοδέχεται την αναμενόμενη χαλάρωση που βλέπουν από τις αγορές», δήλωσε ο Πιτ Κρίστιανσεν, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank , το βασικό σενάριο του οποίου προβλέπει τρεις μειώσεις το επόμενο έτος.

Η συσταλτική νομισματική πολιτική θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Αύγουστο βρισκόταν στο 5,3%.

Ενώ τα λεγόμενα «γεράκια» θα μπορούσαν ακόμη να πιέσουν για μία νέα αύξηση μέσα στο 2023 , δύο μέλη της ΕΚΤ – ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος  και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Μάντις Μιούλερ– δήλωσαν την Παρασκευή ότι η διατήρηση των επιτοκίων στο 4% για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι επαρκής για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Παρόλα αυτά, οι αγορές εστιάζουν στις ολοένα και πιο δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες επιβαρύνουν το ευρώ. Το κοινό νόμισμα είναι έτοιμο για την ένατη εβδομαδιαία πτώση-ρεκόρ έναντι του δολαρίου, με πτώση 0,3% αυτή την εβδομάδα και διαπραγμάτευση κοντά σε χαμηλό έξι μηνών γύρω στα 1,067 δολάρια.

Σχεδόν όλοι οι διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg συμφωνούν, επισημαίνοντας μια νέα σειρά δυσοίωνων οικονομικών προβλέψεων που σημαίνουν ότι περαιτέρω αυξήσεις θα φέρουν περισσότερες δυσκολίες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα μακροοικονομικά αποτελέσματα – τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός – θα είναι χαμηλότερα από τις προσδοκίες της ΕΚΤ και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι αυτό είναι το αποκορύφωμα των επιτοκίων πολιτικής», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ABN Amro Νίκ Κούνις και Άλιν Σούλινγκ. «Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα στραφεί προς μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος].

Φυσικά, οι ένορκοι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Οι ευρωπαϊκές πιέσεις στις τιμές μπορεί να αποδειχθούν πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν και οι traders μπορεί αλλάξουν γνώμη.

Η εκτίμηση για μειώσεις το 2024 είναι «πολύ επιθετική για εμάς»  δήλωσε ο Θεόφιλος Λεγκράντ, στρατηγικός αναλυτής της Natixis. «Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Ωστόσο, οι αγορές προηγήθηκαν των μηνυμάτων της ΕΚΤ σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων στην πορεία προς τα πάνω και τώρα επιδιώκουν να κάνουν το ίδιο στην πορεία προς τα κάτω. Όπως και να έχει, πρόκειται για ένα επικοινωνιακό δίλημμα για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, με τις αγορές χρήματος να δίνουν μόνο μία στις πέντε πιθανότητες για περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.

«Η επόμενη πρόκληση θα μπορούσε να προέλθει στις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων”, δήλωσε ο Φρέντερικ Ντουκρότζετ, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της Banque Pictet & Cie SA. Εάν η «οικονομική επιβράδυνση παραμείνει ομαλή», τότε «θα αντισταθούν στην πίεση για μειώσεις για αρκετό χρονικό διάστημα».

Γαλλικά «πυρά»

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αυξήσει ξανά τα επιτόκια, εντασσόμενος σε μια ομάδα πολιτικών που αντιδρούν στην αύξηση του κόστους δανεισμού την Πέμπτη.

«Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για τη μείωση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Λε Μερ στην τηλεόραση του Bloomberg την Παρασκευή στη δυτική ισπανική πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, όπου συμμετείχε σε συνάντηση με ομολόγους του στην ευρωζώνη την Παρασκευή μαζί με την πρόεδρο της ΕΚΤ. «Φτάνει πια!».

Ο Λε Μερ πρόσθεσε ότι το επίπεδο του 4% που επιτεύχθηκε την Πέμπτη είναι πλέον «πολύ υψηλό» και η σωστή ρύθμιση για τη μείωση του πληθωρισμού. Τα σχόλια του Γάλλου ήταν πιο ήπια από εκείνα των πολιτικών στην Ιταλία και την Πορτογαλία, οι αντιτάχθηκαν ανοιχτά στημ απόφαση της Λαγκάρντ και των συναδέλφων της να προχωρήσουν σε νεά αύξηση.

Εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας έχουν μέχρι στιγμής αντιδράσει έντονα, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Λέγκας και αναπληρωτή πρωθυπουργού Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος αστειεύτηκε περιφρονητικά ότι «η Λαγκάρντ ζει στον Άρη».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu