Στο πλαίσιο της Έρευνας Επαγγελματικών Προβλέψεων της ΕΚΤ για το δ’ τρίμηνο, η προσδοκία για την αύξηση του ΑΕΠ καθορίζεται στο +0,5% για το 2023, στο +0,9% για το 2024 και στο +1,5% για το 2025
Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για την ανάπτυξη του 2023 και του 2024 στην Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία δημοσιεύθηκε το πρωί της Παρασκευής.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Έρευνας Επαγγελματικών Προβλέψεων της ΕΚΤ για το δ’ τρίμηνο, η προσδοκία για την αύξηση του ΑΕΠ καθορίζεται στο +0,5% για το 2023, στο +0,9% για το 2024 και στο +1,5% για το 2025.
Σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, διαπιστώνεται μια επί τα χείρω αναθεώρηση κατά 0,1% για το 2023 και κατά 0,2% για το 2024, ενώ για το 2025 η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη.
Αντίστοιχες μεταβολές παρατηρούνται και στις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 5,6% το 2023, στο 2,7% το 2024 και στο 2,1% το 2025.
Προκύπτει, επομένως, μια καθοδική αναθεώρηση κατά 0,1% για το 2023 και το 2025, ενώ για το 2024 η πρόβλεψη παραμένει ίδια. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι εν λόγω αλλαγές συνδέονται άρρηκτα με τις πρόσφατες ανατιμήσεις στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες επηρεάσαν δυσμενώς τις προβλέψεις του γ’ τριμήνου.
Ας σημειωθεί ότι βασικός στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η προσέγγιση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν το 2025.
Τέλος, για την ανεργία στις χώρες του ευρώ, η εκτίμηση των ειδικών ανέρχεται στο 6,5% για το 2023, στο 6,7% για το 2024 και στο 6,6% για το 2025, σημειώνοντας πτώση κατά 0,1% καθ’ όλη τη διάρκεια της 3ετίας.
Η έκθεση της ΕΚΤ δημοσιεύθηκε ακριβώς μία ημέρα, μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου στην Αθήνα, το οποίο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ανακόπτοντας το σερί των 10 διαδοχικών αυξήσεων.
Ωστόσο, η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων, σε περίπτωση ανάφλεξης του πληθωρισμού, ενώ δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα υψηλά επιτόκια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων δεν πρόκειται να επέλθει πριν τον Σεπτέμβριο του 2024, αν και ορισμένες προβλέψεις τοποθετούν τον χρονικό ορίζοντα στον Ιούλιο του 2024.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΕ – Καναδάς: Στα 81,8 δισ. ευρώ το διμερές εμπόριο το 2025 – Αλμα 18% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές
- Attica Πολυκαταστήματα: Πρόγραμμα επαναγοράς έως 1,5 εκατ. μετοχών – Αμοιβές 1,4 εκατ. ευρώ σε στελέχη
- LG Electronics: Εσοδα 16,8 δισ. δολαρίων και ισχυρή αύξηση κερδών στο γ’ τρίμηνο
- ΔΕΗ Fiber: Επέκταση σε 1,5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις με επτά νέες περιοχές
- Νέες δυνατότητες για ταξιδιωτικές επιβραβεύσεις μέσω της Revolut
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ - ΔΕΗ Fiber: Έφτασε σε 1,5 εκατ. σπίτια σε όλη την Ελλάδα το FTTH ίντερνετ από τη ΔΕΗ με 100% οπτική ίνα
- ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε. - Ανακοίνωση Αποφάσεων και Αποτελεσμάτων Ψηφοφορίας της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα πτώση κάτω από τις 2.600 και χαμηλό διμήνου
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








