Ελλάδα

Εθνικό σχέδιο για τη λειψυδρία με 5 βασικούς άξονες – Μητσοτάκης: Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό

Financialreport.gr

Ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Οι 5 βασικοί άξονες για την καταπολέμηση του προβλήματος της λειψυδρίας παρουσιάστηκαν σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαμηνύει πως το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Αποφασίστηκε ένας ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος απέναντι στον κατακερματισμό, μεταξύ διαφορετικών φορέων, που υπάρχει σήμερα. Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων στη χώρα, σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερες επενδύσεις, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, καθώς και συμπληρωματικούς τρόπους παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση.

Οι 5 βασικοί άξονες του σχεδιασμού είναι:

  1. Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας
  2. Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις
  3. Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων
  4. Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών
  5. Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση)

Οι παραπάνω άξονες αναμένεται να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ο σχεδιασμός θα θέσει, επίσης, τις βάσεις για την υλοποίηση έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή μελετώνται. Σήμερα είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν στην ύδρευση και 237 την άρδευση. Τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στα 278 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται πως είναι προφανής η ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων και πιο συντεταγμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση του μεγάλου, κοινωνικού και εθνικού ζητήματος. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας με έναν εθνικό σχεδιασμό αποτελεί επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη η οποία σε πρώτο χρόνο θα έρθει να απαντήσει στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα και, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, να προετοιμάσει τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας. Η στάθμη των φραγμάτων είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τα αποθέματα στην Αττική να έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022. Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, λόγω της κλιματικής κρίσης, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος παγκοσμίως.

Bloomberg: Συγχώνευση περισσότερων από 700 δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης

Όπως αποκάλυψαν πάντως σήμερα στο πρακτορείο Bloomberg καλά πληροφορημένες πηγές, σχεδιάζεται η συγχώνευση περισσότερων από 700 δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης (ΔΕΥΑ) σε μόλις τρεις ενιαίους φορείς, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την προστασία των υδάτινων πόρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ήδη υφιστάμενες εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους, ενώ ένας τρίτος φορέας θα αναλάβει την υπόλοιπη επικράτεια.

Στόχος είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ο καλύτερος συντονισμός της διαχείρισης του νερού, καθώς τα αποθέματα στους ταμιευτήρες της Αττικής βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία νέου ταμείου, που θα χρηματοδοτεί κρίσιμα έργα όπως φράγματα, μονάδες αφαλάτωσης και άλλες επενδύσεις που ενισχύουν την υδατική ασφάλεια.

Η Αττική και η Κρήτη αναμένεται να χαρακτηριστούν επίσημα ως περιοχές με καθεστώς λειψυδρίας, κάτι που θα επιτρέψει την επιτάχυνση των αναγκαίων παρεμβάσεων

Αναλυτικά οι 5 άξονες του Εθνικού Σχεδίου για την Λειψυδρία

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu