Σύμφωνα με στοιχεία από την περίοδο από το 2019 έως το 2023
Δύσκολα θα φανταζόμασταν το λόγο που η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο σημαντικά ποσοστά απόδοσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες στις οποίες καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά απώλειας απόδοσης των φωτοβολταϊκών, λόγω της σκόνης από τη Σαχάρα. Πρόκειται για στοιχεία από την περίοδο από το 2019 έως το 2023.
Κατά όσα τονίζονται ερευνητές από το κέντρο HUN-REN της Ουγγαρίας, τα φαινόμενα αφρικανικής σκόνης μπορούν να μειώσουν την παραγωγή έως και 50% σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και στη χώρα μας, με τον μέσο όρο στο 25-40%.
Μείωση παραγωγής 20,1%
Με βάση τα ευρήματα, κατά τη διάρκεια μεγάλης έντασης του φαινομένου, όπου τα επίπεδα σκόνης είναι εξαιρετικά υψηλά, οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στην Ελλάδα, με μείωση της παραγωγής κατά μέσο όρο 20,1 με 40,9%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γαλλία με ποσοστά 4,4-40,5%, η Ιταλία με 13,9-36,8%, η Πορτογαλία με 10,1-29,3% και τελευταία η Ισπανία με 16,3-19,8%.
Είναι, δε, πιθανό, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι πραγματικές μετρήσεις μπορεί να φέρουν ακόμα πιο αρνητικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, οι συνθήκες αυξημένης σκόνης οδήγησαν σε συνεχή υποεκτίμηση έως και −15% στην Πορτογαλία και την Ισπανία και σε υπερεκτίμηση έως και +10% στην Ιταλία και την Ελλάδα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας η Αστυπάλαια – Παράταση για Πάτμο
- Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός των εκτροπών
- Έκρηξη σε νοτιοκορεατικό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ εντείνει την κρίση στον Περσικό Κόλπο
- Γαλλία: Πρόστιμα σε Novo Nordisk και Eli Lilly για τις διαφημίσεις των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Αθήνα – Θεσσαλονίνη – Εύζωνοι 5 Μαΐου έως και 27 Ιουνίου
- Ευρωπαϊκές αγορές: Απώλειες καθώς ο Τραμπ απειλεί με νέους δασμούς στα αυτοκίνητα
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
- Λειψία: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος – Νεκροί και τραυματίες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








