Επιχειρήσεις

Ετσι πέφτουν οι τιμές: Οταν οι ρυθμιστικές αρχές επεμβαίνουν στις ολιγοπωλιακές αγορές

Το παράδειγμα του Hethrow στην Μεγάλη Βρετανία - Στην Ελλάδα κάνουμε δημόσιες σχέσεις με τα ολιγοπώλια για να βολευτούμε και να βολέψουμε...

Το αεροδρόμιο Χίθροου  (Heathrow) στο Λονδίνο θα αναγκαστεί να μειώσει τα τέλη προσγείωσης που χρεώνει στις αεροπορικές εταιρείες μετά από παρέμβαση της ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Civil Aviation Authority-CAA)  του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι χρεώσεις θα περιοριστούν στις 23,73 £ ανά επιβάτη το 2025 και στις 23,71 £ το 2026, περίπου 6% από το προγραμματισμένο.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών παρενέβη σε μια μακρά διαμάχη μεταξύ του αεροδρομίου που αποτελεί κόμβο του Ηνωμένου Βασιλείου και των κύριων αεροπορικών εταιρειών- πελατών του αεροδρομίου.

Η ρυθμιστική Aρχή Aνταγωνισμού αρχικά είχε υποστηρίξει την άλλη απόφαση της Αρχής Πολιτικής Προστασίας για τις χρεώσεις, αλλά είχε διευκρινίσει τότε ότι υπήρχαν ορισμένα ζητήματα που έπρεπε να επανεξεταστούν, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι πληρωμές για συνταξιοδοτικά προγράμματα αντικατοπτρίζονται στις χρεώσεις.

Η απόφαση της CAA την Τετάρτη σηματοδοτεί το τέλος μιας πολυετούς διαμάχης μεταξύ του Heathrow και των αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των British Airways και Virgin Atlantic, σχετικά με το εάν θα πρέπει να επιτραπεί στο αεροδρόμιο να αυξήσει τα τέλη του κατά τη διάρκεια της κανονιστικής περιόδου που διαρκεί από το 2022 έως το 2026.

Οι χρεώσεις συνήθως μετακυλίονται απευθείας στους επιβάτες μέσω των τιμών των εισιτηρίων.

Το Χίθροου είχε αρχικά πιέσει να του επιτραπεί να χρεώνει πολύ υψηλότερα τέλη – έως και 40 λίρες ανά επιβάτη – για να ανακτήσει ορισμένες από τις απώλειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν περιορίστηκαν τα αεροπορικά ταξίδια.

Αλλά σε μια ολοένα και πιο σκληρή διαμάχη, οι αεροπορικές εταιρείες είχαν κατηγορήσει το αεροδρόμιο για εκτίναξη των τιμών και σκόπιμα υποτίμηση της ταχύτητας ανάκαμψης στις προβλέψεις τους για τους επιβάτες, προκειμένου να κερδίσουν έναν καλύτερο διακανονισμό των τιμών από τη ρυθμιστική αρχή.

Και οι δύο πλευρές είπαν ότι θα ήθελαν να συνεργαστούν πιο στενά κατά τον καθορισμό του επόμενου ρυθμιστικού διακανονισμού και ότι η ταχεία ανάκαμψη του κλάδου από την πανδημία έχει περιορίσει τη σημασία της διαμάχης.

Το Χίθροου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 81,9 εκατομμύρια επιβάτες πέρασαν από το αεροδρόμιο τους 12 μήνες έως το τέλος Ιουνίου, αυξημένοι κατά 13% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Το αεροδρόμιο γνώρισε την πιο πολυσύχναστη μέρα του στις 30 Ιουνίου, όταν ταξίδεψαν 268.000 επιβάτες.

Τον περασμένο μήνα ο γαλλικός όμιλος διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων Ardian και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να αγοράσουν το 38% των μετοχών του Χίθροου έναντι 3,3 δισεκατομμυρίων λιρών.  Η συμφωνία θα οδηγήσει τον όμιλο Ferrovial να πουλήσει τη συντριπτική πλειοψηφία του μεριδίου του στο αεροδρόμιο μετά από 18 χρόνια ιδιοκτησίας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu