Τροχοπέδη για την ενίσχυση των επενδύσεων αποτελεί το υψηλό μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμά ανάλυση της Eurobank.
Σύμφωνα με την ανάλυση, το 2013 το ελληνικό μερίδιο ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν της τάξης του 71,21% ενώ το αντίστοιχο μέγεθος στην ΕΕ-15 ήταν της τάξης του 56,92%.
Η σημαντική απόκλιση ανάμεσα στο ελληνικό μερίδιο ιδιωτικής κατανάλωσης (% του ΑΕΠ) και στο αντίστοιχο μέγεθος των οικονομιών της ΕΕ-15 σημαίνει ότι στην ελληνική οικονομία οι εγχώριοι πόροι που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις εγχώριες επενδύσεις είναι σχετικά πολύ μικρότεροι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους των υπολοίπων οικονομιών, αναφέρεται στην ανάλυση.
Υψηλοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πιστωτική επέκταση και συσσώρευση πλούτου αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά την διάρκεια των ετών 2001-2009.
Η ελληνική οικονομία το 2009 είχε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικής κατανάλωσης (κατά κεφαλήν) ανάμεσα στην ομάδα των χωρών της ΕΕ-15. Το ίδιο μέγεθος το 2013 ήταν το δεύτερο μικρότερο μετά την οικονομία της Πορτογαλίας, επισημαίνεται.
Για τον μήνα Οκτώβριο, το ετησιοποιημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (άθροισμα 12 μηνών) διαμορφώθηκε στα 2,53 δισ. ευρώ και ήταν πλεονασματικό. Σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στα -198,5 εκατ. ευρώ (ελλειμματικό).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στα ύψη η ζήτηση για το αντίο του Μέσι: Περισσότεροι από 85.000 θεατές στο Monumental
- Ικανοποίηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ιστορική συμφωνία Ελλάδας και Βουλγαρίας
- Ουκρανία και Γερμανία συζητάνε την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου
- Σεισμικός συναγερμός στη νότια Τουρκία με τρεις διαδοχικές δονήσεις έως 5,2 ρίχτερ
- Σε πλήρη εφαρμογή ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Copernicus για τις πληγείσες περιοχές της Κρήτης
- Μπλόκο των πετρελαϊκών στην αποζημίωση για το κλίμα ζητά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
- Νέα τροπή στη συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
- Στρατηγική στροφή της Τεχεράνης με επέκταση στο βεληνεκές των πυραύλων της
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








