Οικονομία

Eurogroup: Δίμηνη παράταση του μνημονίου της Ελλάδας

Δεκτό έγινε από το Eurogroup το αίτημα της Ελλάδας για δίμηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών.

 

Πηγές του υπουργείου σημείωναν πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που ολοκληρώθηκε, τα μέλη του Eurogroup προέβησαν σε εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια της Ελλάδας, με αναφορές στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ακόμη πως τα μέλη του Eurogroup αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της χώρας σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση και τονίζουν ότι είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί. 

 

Όπως δήλωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, οι υπηρεσίες της τρόικας απόψε θα ετοιμάσουν μία ενδιάμεση έκθεση με την οποία θα περιγράφουν σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και στη συνέχεια, αύριο Τρίτη, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει επισήμως το αίτημα για την παράταση των δύο μηνών.

 

Ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κλιμάκιο της τρόικας επιστρέφει αύριο στην Αθήνα, κάτι που είχε ήδη γίνει γνωστό από πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Το αίτημα για τη δίμηνη παράσταση υπόκειται στην έγκριση κοινοβουλίων, χωρών της Ευρωζώνης, ούτως ώστε να εγκριθεί και τυπικά.

 

Η εξελισσόμενη τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος θα πρέπει να κλείσει εντός ως το τέλος του Φεβρουαρίου, ούτως ώστε η Ελλάδα να καταθέσει στη συνέχεια, αίτηση για την παροχή ενισχυμένης προληπτικής γραμμής πίστωσης (ECCL).

 

O Γερούν Ντέισελμπλουμ τόνισε, επίσης, ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί μέσα σε δύο μήνες.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εκταμιευθεί και η τελευταία δόση προς την Ελλάδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

close menu