Ελλάδα

Eurostat: Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες – Στη Δυτ. Ελλάδα το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στη χώρα

Δείτε τη γεωγραφία του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το μέσο προσδόκιμο ζωής στις χώρες της Ευρώπης το 2021 δημοσίευσε η Eurostat. Σύμφωνα με την έρευνα, το προσδόκιμο ζωής στις χώρες της ΕΕ είναι 80,1 χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών στην ΕΕ είναι 82,9 χρόνια, δηλαδή 5,7 χρόνια περισσότερο από αυτό των ανδρών που φθάνει τα 77,2 χρόνια.

Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αυξάνεται ακόμη περισσότερο κυρίως για τις γυναίκες φθάνοντας τα 82,9 χρόνια έναντι τα 77,4 έτη. που ισχύει για τους άνδρες.

Η γεωγραφία του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα

Σε Θράκη, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Πελοπόννησο, το προσδόκιμο ζωής των ανδρών είναι 76,4 μέχρι 77,6 έτη και των γυναικών από 83 μέχρι 83,4 έτη.

Αντίστοιχα, στα νησιά του Ιονίου, οι άνδρες έχουν προσδόκιμο ζωής τα 78,1 έτη και οι γυναίκες τα 83,4 χρόνια. Στο Βορειοανατολικό Αιγαίο οι άνδρες φτάνουν τα 80,5 έτη και οι γυναίκες τα 85,4 έτη, στην Κρήτη οι άνδρες τα 79,1 έτη και οι γυναίκες τα 83,4 χρόνια. Αντίστοιχα, στο Νότιο Αιγαίο το προσδόκιμο ζωής των ανδρών είναι τα 79,1 έτη και των γυναικών τα 83,4 έτη.

Παράλληλα, στην Ανατολική Πελοπόννησο (Αργολίδα, Μάνη, Αρκαδία, Μεσσηνία) οι άνδρες αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο μέχρι τα 78,1 χρόνια τους και οι γυναίκες μέχρι τα 83,7.

Σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι η περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας – Comunidad de Madrid (88,2 έτη), ακολουθούμενη από άλλες πέντε περιφέρειες στην Ισπανία.

Εκτός Ισπανίας, τα επόμενα υψηλότερα επίπεδα προσδόκιμου ζωής των γυναικών βρίσκονται στις περιοχές του Ροδανού-Άλπεις της Γαλλίας και στην επαρχία Autonoma di Trento της Ιταλίας (και οι δύο στα 86,7 έτη).

Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες, 82,8 χρόνια, βρίσκεται στη νησιωτική περιοχή Åland στη Φινλανδία, ακολουθούμενες από δύο ισπανικές περιοχές – Comunidad de Madrid (82,2 έτη) και Comunidad Foral de Navarra και τη σουηδική περιφέρεια Στοκχόλμης (82, 1 έτος).

Οι Βούλγαροι ζουν λιγότερο από όλους τους άλλους κατοίκους των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στη βορειοδυτική περιοχή της χώρας. Εκεί, το μέσο προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες είναι μόνο 66,1 χρόνια και για τις γυναίκες – 74 χρόνια.

Σύμφωνα με την Eurostat, την περασμένη δεκαετία αυξανόταν σταθερά το προσδόκιμο, ωστόσο το 2020 και το 2021 μειώθηκε, λόγω πανδημία του κορονοϊού και της κλιματικής αλλαγής.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu