Διαβάστε ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές επαγγελματικού καρκίνου και από τι προέρχονται
Περίπου 4000 Ευρωπαίοι μαθαίνουν ετησίως ότι πάσχουν από καρκίνο, ο οποίος προκλήθηκε από την έκθεσή τους σε καρκινογόνους παράγοντες στον χώρο εργασίας τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Eurostat.
Οι επαγγελματικοί καρκίνοι συνήθως προκαλούνται από την μακροχρόνια έκθεση σε παράγοντες όπως ο αμίαντος ή διάφορα χημικά. Πολλοί ασθενείς, δυστυχώς, διαγιγνώσκονται πολλά χρόνια μετά την έκθεση – σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και τέσσερις δεκαετίες αργότερα.
Μεταξύ 2013 και 2021, αναγνωρίστηκαν επίσημα στην ΕΕ συνολικά 33 712 περιπτώσεις επαγγελματικού καρκίνου. Ωστόσο, οι αριθμοί για το 2020 (3 093) και το 2021 (3 258) ήταν χαμηλότεροι από τον μέσο όρο της περιόδου 2013-2019 (3 909 περιπτώσεις ανά έτος), λόγω των πιθανών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στις γενικές δημόσιες υπηρεσίες και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου που σχετίζονται με την επαγγελματική έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες είναι:
- Ο καρκίνος του πνεύμονα
- Το μεσοθηλίωμα (είναι μία μορφή καρκίνου που σχετίζεται με την έκθεση στον αμίαντο)
- Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως
Τα περισσότερα περιστατικά οφείλεται σε καρκίνο των βρόγχων και του πνεύμονες. Ανέρχονται σε 13.944 για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Λίγο λιγότερα είναι τα μεσοθηλιώματα (13.530 περιστατικά). Με άλλα λόγια, αυτές οι δύο μορφές αντιπροσωπεύουν το 80% των επαγγελματικών καρκίνων στην ΕΕ.
Όσον αφορά τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως που σχετίζεται με την έκθεση σε χημικά στον χώρο εργασίας, την περίοδο 2013-2021 καταγράφηκαν 2.416 περιστατικά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κινητοποιήσεις αγροτών: Καταγγελία στη Χαλκίδα για την Αστυνομία, που δεν άφησε πολίτη να επισκεφθεί το παιδί του στο νοσοκομείο
- Ρομποτικά ταξί στο Λονδίνο το 2026;
- Dieselgate: Συμβιβασμός 150 εκατ. δολ. για Mercedes
- Ήπιες απώλειες στην προ-εορταστική εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Εθνική Τράπεζα: 371.026 ίδιες μετοχές σε στελέχη και προσωπικό
- Foodlink: Αγορά μετοχών από τον πρόεδρο του Δ.Σ.
- Νέο διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Δανίας για τη Γροιλανδία
- Ανδρουλάκης: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δίνει προτεραιότητα στην προσφυγή για τις υποκλοπές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








