Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ζήτησε από τον Μακρόν να μετατεθεί η συνάντηση για μετά τη G7, εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων στις σχέσεις Παρισιού-Ρώμης.
Ξένα δημοσιεύματα της ιταλικής εφημερίδα Il Sole 24 Ore και εν συνεχεία του Politico αναφέρουν πως η συνάντηση που είχαν προγραμματίσει για τον Απρίλιο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναβάλλεται μετά από αίτημα της Ιταλίδας Πρωθυπουργού.
Η Μελόνι πρότεινε η συνάντηση να γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής της G7, που θα πραγματοποιηθεί στις 15–17 Ιουνίου στο Εβιάν-λε-Μπαιν.
Η σύνοδος στην Τουλούζη θα ήταν σημαντική, γιατί θα έδειχνε ότι οι σχέσεις Γαλλίας-Ιταλίας βελτιώνονται. Οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει τέτοια υψηλού επιπέδου συνάντηση από το 2020. Θα ήταν μάλιστα η πρώτη μετά τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν (Συνθήκη του Κυρινάλε) και η πρώτη από τότε που η Μελόνι έγινε πρωθυπουργός.
Ωστόσο, οι σχέσεις των δύο ηγετών είναι συχνά τεταμένες. Έχουν διαφωνήσει σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και το κράτος δικαίου
Πρόσφατα δημιουργήθηκε νέα ένταση όταν η Μελόνι χαρακτήρισε τη δολοφονία ενός 23χρονου ακροδεξιού ακτιβιστή στη Λυών «πληγή για ολόκληρη την Ευρώπη». Ο Μακρόν την επέκρινε γι’ αυτό, θεωρώντας το παρέμβαση σε εσωτερικό θέμα της Γαλλίας. Η Μελόνι απάντησε ότι δεν είχε τέτοια πρόθεση και υπενθύμισε παλαιότερες γαλλικές δηλώσεις για το κράτος δικαίου στην Ιταλία.
Την ίδια στιγμή, η Μελόνι φαίνεται να έρχεται πιο κοντά με τον Γερμανό καγκελάριο, με τον οποίο συζητούν μια πιο φιλελεύθερη εμπορική πολιτική, σε αντίθεση με τη γαλλική θέση που δίνει έμφαση σε προϊόντα «Made in Europe».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στα ύψη η τιμή της NVIDIA RTX PRO 6000 Blackwell λόγω ΑΙ και των ελλείψεων μνήμης
- Μπλόκο των Βρετανών σε ρωσικό πετρελαιοφόρο στη Μάγχη
- Ιστορικό ρεκόρ στο YouTube με τον MrBeast να σπάει το φράγμα των 500 εκατ. συνδρομητών
- Νέος πρωθυπουργός στη Ρουμανία ο Αντριάν Βέστεα μετά την απόσυρση Τομάκ
- Το Χιούστον “φλέγεται” αλλά το πάθος των οπαδών για το Μουντιάλ νικά τον καύσωνα του Τέξας
- Επενδυτική συμφωνία 18 δισ. λιρών μεταξύ Βρετανίας και Ιαπωνίας
- Οριστικό μπλόκο από την Πιονγιάνγκ στις συνομιλίες για τα πυρηνικά
- Ριζικές αλλαγές στο Xbox εξετάζει η Microsoft με φόντο τρία σενάρια αναδιάρθρωσης
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








