Οικονομία

Eurostat: Στο 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Στο 4,3 % για την Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, ποτών και καπνού εκτιμάται στο 8,8% για τον Σεπτέμβριο, από 9,7% τον Αύγουστο - Χατζηδάκης: Θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού

Στο 4,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έναντι 5,2% τον Αύγουστο.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός έπεσε στο 2,4%, από 3,5% τον Αύγουστο, με τον υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, να κάνει λόγο για θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, ποτών και καπνού εκτιμάται στο 8,8% για τον Σεπτέμβριο (από 9,7% τον Αύγουστο).

Στις υπηρεσίες, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 4,7% από 5,5% τον Αύγουστο, στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 4,2% από 4,7% και στην ενέργεια στο -4,7%, από -3,3% τον Αύγουστο.

Γερμανία

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή ανήλθαν στο +4,3% έναντι +6,4% τον Αύγουστο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία για πολλούς θεωρείται η απαρχή του πληθωριστικού φαινομένου.

Γαλλία

Επιβράδυνε τον Σεπτέμβριο ο γαλλικός πληθωρισμός, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα και η γαλλική στατιστική αρχή για τον εναρμονισμένο δείκτη.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Σεπτέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από άνοδο 5,7% τον Αύγουστο.

Ισπανία

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία επιταχύνθηκε για δεύτερο μήνα, καταδεικνύοντας τις επίμονες πιέσεις στις τιμές που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να εξαλείψει με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για υψηλότερα επιτόκια.

Το 3,2% του Σεπτεμβρίου οφείλεται στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία. Αυτό συγκρίνεται με το 2,4% ένα μήνα νωρίτερα και είναι λίγο πιο κάτω από τη μέση εκτίμηση του 3,3% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Χατζηδάκης: Θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σήμερα είχαμε μια θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού: σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο είχε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό (2,4%) μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Ασφαλώς και δεν πανηγυρίζουμε, καθώς η ακρίβεια, ιδιαίτερα στα τρόφιμα,  παραμένει σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ.

Ωστόσο, η είδηση αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία και έρχεται σε συνέχεια άλλων θετικών εξελίξεων. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, η μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες, οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, τα θετικά νέα που έρχονται και θα έλθουν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια συνδυάζοντας την κοινωνική ευαισθησία με την  δημοσιονομική σταθερότητα».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu