Οικονομία

Eurostat: Στο 2,6% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο, στο 2,4% στην Ελλάδα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Η αρχική εκτίμηση της Eurostat για τον πληθωρισμό Μαΐου της Ελλάδας ήταν 2,3%

Στο 2,6% επιβεβαιώνεται ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, από 2,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Ένα χρόνο πριν, ήταν 6,1%. Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάιο, έναντι αρχικής εκτίμησης της Eurostat για 2,3%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,7% τον Μάιο, από 2,6% τον Απρίλιο. Ένα χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 7,1%.

Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάιο, έναντι αρχικής εκτίμησης της Eurostat για 2,3%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λετονία (0,0%), στη Φινλανδία (0,4%) και στην Ιταλία (0,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,8%), στο Βέλγιο (4,9%) και στην Κροατία (4,3%). Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έντεκα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε δεκατέσσερα.

Τον Μάιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,83 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,51 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,18 π.μ.) και την ενέργεια (+0,04 pp).

Όσον αφορά τις ετήσιες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της ευρωζώνης, καταγράφοντας μεγάλη επιβράδυνση, φτάνοντας στο 2,5% τον Μάιο από 5,3% τον Απρίλιο – υψηλότερα ωστόσο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι στο 1,9%.

Πρώτη στις αυξήσεις τιμών τροφίμων είναι η Μάλτα με 5,2%, δεύτερη η Ισπανία με 4,5%, τρίτη η Πορτογαλία με 3,5%, ενώ την τέταρτη θέση μοιράζονται η Κροατία και η Αυστρία με 2,8%.

Αναλυτικά τα στοιχεία ανά χώρα της Eurostat

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu