Οικονομία

Eurostat: Στο 2,6% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο, στο 2,4% στην Ελλάδα

Η αρχική εκτίμηση της Eurostat για τον πληθωρισμό Μαΐου της Ελλάδας ήταν 2,3%

Στο 2,6% επιβεβαιώνεται ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, από 2,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Ένα χρόνο πριν, ήταν 6,1%. Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάιο, έναντι αρχικής εκτίμησης της Eurostat για 2,3%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,7% τον Μάιο, από 2,6% τον Απρίλιο. Ένα χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 7,1%.

Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάιο, έναντι αρχικής εκτίμησης της Eurostat για 2,3%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λετονία (0,0%), στη Φινλανδία (0,4%) και στην Ιταλία (0,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,8%), στο Βέλγιο (4,9%) και στην Κροατία (4,3%). Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έντεκα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε δεκατέσσερα.

Τον Μάιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,83 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,51 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,18 π.μ.) και την ενέργεια (+0,04 pp).

Όσον αφορά τις ετήσιες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της ευρωζώνης, καταγράφοντας μεγάλη επιβράδυνση, φτάνοντας στο 2,5% τον Μάιο από 5,3% τον Απρίλιο – υψηλότερα ωστόσο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι στο 1,9%.

Πρώτη στις αυξήσεις τιμών τροφίμων είναι η Μάλτα με 5,2%, δεύτερη η Ισπανία με 4,5%, τρίτη η Πορτογαλία με 3,5%, ενώ την τέταρτη θέση μοιράζονται η Κροατία και η Αυστρία με 2,8%.

Αναλυτικά τα στοιχεία ανά χώρα της Eurostat

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu